SENTRUM: Ole Åsheim husker novemberkvelden i 1989 da desken i Dagbladet ringte med følgende spørsmål: Er du i stand til å ta bildet? Til tross for at dette kunne gå rett vest, svarte Åsheim ja.

Det dyreste

Forhistorien var at en russisk ubåt hadde havnet i trålen til et norsk fiskebåt. Den oppgitte posisjonen lå to timers flytur ut i havet. På grunn av været og den lange distansen, måtte det en tomotors maskin til. Pris: 115.000 kroner.

– Du kan si at ubåtbildet er det dyreste jeg noen gang har tatt. Forholdene på feltet var svært vanskelige. Selv om Super Puma-maskinen hadde en sterk lyskaster, gjorde vindforholdene det vanskelig å se noe som helst. Halvveis hengende ut av sidedøren, mens journalisten holdt meg i et jerngrep, fikk jeg tatt et titall eksponeringer.

Helt uvisst

Der og da visste unge Åsheim ingenting om han hadde fått ubåt-bildet. Det ble først avklart etter at filmen var fremkalt. Da ble fargefotoet sendt til Akersgata og videre ut i verden.

– Det gikk bra. Bildet ble såpass at du kan se den russiske kapteinen på brua som hytter neven mot oss. Han hadde ingen ønske om å bli tatt bilde av mens han i overflatestilling bakket mot Murmansk.

Hente en annen film

Det hører med til historien at Dagblad-teamet også måtte via den norske tråleren for å hente en film som mannskapet hadde tatt. Også det ble en vanskelig sak fordi filmen måtte heises opp med et tau. I sterk vind var det nesten umulig.

Samme år var Ole Åsheim på plass under to andre situasjoner med russiske ubåter. I ett av tilfellene, var faren for radioaktiv stråling betydelig. Men også det gikk bra.

PS! Har du et blinkskudd med en tilhørende, god historie? Ta kontakt med journalist John Strandmo på telefon 913 72 100 eller john@itromso.no.

fotograf: Ole Åsheim har jobbet med kamera i 35 år – lengst i Dagbladet og Nordlys. Det første bildet hadde han på trykk i Nye Troms. Foto: John Strandmo