Trine Lise ble voldtatt som 17-åring. Nå vil hun endre måten vi snakker om voldtekt

Trine Lise Olsen vil samfunnets holdninger om voldtekt til livs i en Aftenposten-video som går som en farsott i sosiale medier.

TORDENTALE: Trine Lise Olsen smeller til i en videokronikk i Aftenposten. 

nyheter

Komiker Trine Lise Olsen slapp i dag en video i Aftenpostens kronikkserie skrevet av komikere. I videoen tordner Olsen over hvordan samfunnet snakker om voldtekt.

– Det er faktisk veldig enkelt: Ikke voldta! Sex, og ja, til og med «gangbang», er bedre med noen som virkelig vil være med … har jeg hørt, sier Olsen i videoen til Aftenposten.

Kun en time etter videoen ble publisert har den fått over 100.000 visninger, bare på Facebook.

Snakker om offeret

Til iTromsø utdyper Olsen poenget sitt i videoen.

– Vi snakker hele tiden om hvordan offeret oppførte seg. Flørtet hun? Hva hadde hun på seg? I tillegg så er det noen helt syke tips for hva man må gjøre for å unngå voldtekt. Det å bli bedt om å bæsje på deg hvis du blir forsøkt voldtatt, er jo absurd. Hvem har sånn kontroll over kroppsvæskene sine?

LES OGSÅ: Nesten en halv million så Trine Lise på NRK

I videoen forteller Olsen at er glad for at hun lot være å anmelde en voldtekt hun ble utsatt for da hun var yngre, etter utfallet av Hemsedal-saken.

– Man burde selvfølgelig alltid anmelde. Men rettssystemet er i dag et mareritt å gå gjennom. Etter at man allerede har opplevd noe så invaderende og nedverdigende, så skal man i tillegg oppleve å ikke bli trodd. Det må endres, mener Olsen.

Holdningsproblem

Komikeren vil holdningene rundt voldtekt til livs.

– Det er ikke bare menn, men også kvinner som har problematisk holdninger. Kvinner reagerer på andre kvinner som har ligget rundt. Hvis hun er glad i sex, skal hun liksom straffes. Det er jo en bra ting at damer er glad i sex!

Humor

– Det er viktig å bruke humor om alvorlige tema. Jeg tror det kan bidra til at folk tenker litt selv, og tenker annerledes. Når man bruker humor så kan man også få fram hvor håpløst hele situasjonen egentlig er. Det er som han døve mannen som fikk formildet straff da han overfalt en kvinne i en park, fordi han ikke hørte at hun sa nei. Du trenger for faen ikke høre at noen skriker nei for å vite at du ikke skal legge dem ned i bakken og putte tissen i dem, tordner hun.

LES OGSÅ: Bistandsadvokat mener loven bør endres

Skummelt

Olsen forteller at det ikke bare er enkelt å mene noe offentlig.

– Jeg har grudd meg for å si noe i et så stort talerør. Det er råskummelt å mene noe om kvinnesaker, men man kan ikke la seg kneble. Man må bare stå på. Og jeg – jeg står han av.

Klikk her for å se Aftenpostens video