Nylig fikk de tillatelse til prøveuttak av korallsand på to nye steder i Nordland.

– Det var ingen spesielle innvendinger da vi fikk de to nye tillatelsene, i Lødingen og et nytt sted utenfor Bodø. Samtidig skal det innrømmes at Vågan og Steigen kommuner sa nei, etter skepsis som vi ser som utenfor realitetene, men Gerd Stensen AS og fylkeskommunen unngår gjerne konflikter. På samme tid varsler Kystverket behov for mudring av skipsled på samme sted, Grytøyleden i Steigen.

Når Tromsø kommune viser til friluftsinteresser og attraksjonsverdien av skjell- og korallstrender, er det ikke noe å frykte, mener Erstad.

– Uttaket av korallsand vil ikke ødelegge strendene eller bidra til at sanden renner ut. Uttaket skjer på dypt vann, med punktinngrep på sjøbunnen. Det blir ikke varige skader av inngrepet og naturen på havbunnen kommer tilbake. Naturtypen forblir intakt, korallsanden støvsuges ikke, sier Erstad.

Gerd Stensen AS har tatt ut korallsand i stor skala siden 2011. Mellom 80 og 90 prosent eksporteres med båt til Frankrike.

Rederiet har i tillegg til Tromsø søkt om tillatelse til prøveuttak av korallsand i Lenvik og Harstad. Erstad regner med at rederiet får noen av lokalitetene de har søkt på.

– Vi regner ikke med å få tillatelse til prøveuttak på alle lokalitetene i Troms, men noen blir det, tror jeg.

Siden saksbehandlingen i Troms fylkeskommune har tatt så lang tid, regner Erstad med at dersom Gerd Stensen får tillatelse, vil ikke prøveuttaket skje før våren/forsommeren 2017.