Brosmetinden eller Brosmortinden?

Tromsøværingen løper til fjells som aldri før, men fortsatt er det uenighet blant mange om navnene på de mange fjelltoppene.

TREHØRNINGEN: Utsikten ned mot Skulsfjord og Vengsøya fra toppen av Trehørningen, som også kan uttales Trehjørningen. Foto: Tobias Stein Eilertsen 

nyheter

TROMSØ: Det har vært skrevet mye i sommer om lette topper, vanskelige topper og den generelle fjellfeberen som turer rundt omkring i Tromsø.

Men hva er egentlig det rette navnet på toppen? Det er ikke alltid like lett å finne svar på.

– Det kan ofte være flere stedsnavn i bruk om ett sted, eller det kan finnes ulike uttaleformer av et og samme stedsnavn, forklarer Astrid Sann Evensen, rådgiver i Språkrådet.

Brosme- eller Brosmortinden?

iTromsø har valgt ut en del navn som det har hersket en del usikkerhet rundt, og Sann Evensen har forsøkt å forklare.

LES OGSÅ: Gikk 900 meter til fjells for det perfekte bryllupsbildet

Brosmetinden har vært en av de virkelig populære fjelltoppene å gå på dette året, men flere lokale hevder at Brosmortinden er det rette navnet.

– Brosmetinden er offentlig godkjent skrivemåte av fjellnavnet.

Brosmortinden er en foreslått skrivemåte for fjellet, men navneformen er foreløpig ikke vedtatt som en offentlig skrivemåte, skriver Sann Evensen i en e-post.

LES OGSÅ: Her er Norges ti mest populære fjellturer

Det er imidlertid flere godkjente navn ved enkelte topper.

– Man kan ha ulike godkjente skrivemåter for samme stedsnavn, dersom ulike skrivemåter har vært i bruk på ulike kart, og det ikke har vært opprettet navnesak for å velge en av navneformene, forklarer hun videre.

Ulfstind eller Ullstinden?

Slik er tilfellet på fastlandssida oppfor Tønsvika ved fjellet på toppen der.

Bildet viser Svarvarfjellet med Ullstinden i bakgrunnen.   Foto: Ronald Johansen

– Både Ullstinden og Ulfstind er offentlig godkjente skrivemåter. Dersom en skal velge en av skrivemåtene i offentlig bruk, kan en opprette navnesak for navnet, skriver Sann Evensen.

Samisk navn

Daglig legger mange tromsøværinger turen opp til Fløya. Men heter det egentlig Fløyfjellet?

– Fløya er godkjent offentlig skrivemåte for fjelltoppen. Fløyfjellet er nok i tillegg i bruk muntlig, uten at det blir brukt på kart.

Fjellet har også et samisk navn: Loavgavárri, sier Sann Evensen.

Trehørningen eller Trehjørningen?

En annen og familievennlig topp; Trehørningen ned mot Skulsfjord, har det også vært veldig delte meninger om heter Trehørningen eller Trehjørningen.

TREHØRNINGEN: Utsikten ned mot Skulsfjord og Vengsøya fra toppen av Trehørningen, som også kan uttales Trehjørningen. Foto: Tobias Stein Eilertsen 

– Trehørningen er godkjent skrivemåte for fjellnavnet. Skrivemåten Trehjørningen er ikke i bruk på kart, selv om navnet også kan uttales slik. Navnet Trehørningen er også i bruk andre steder i landet, skriver Sann Evensen.