Færre får røntgen på UNN

UNN i Tromsø inngår samarbeid med private helseaktører for å ta unna røntgenpasienter i tiden fremover.

LAVDRIFT: Røntgenavdelingen ved UNN i Tromsø vil i ta imot færre pasienter i tiden fremover, som følge av en systemutskiftning.  Foto: Ronald Johansen

POSITIV: Avdelingsleder ved UNN, Ulf Isaksen, ser fordeler med å ha det samme røntgensystemet i bruk hos alle sykehusene innen Helse Nord fra 1. oktober.   Foto: Jan Fredrik Frantzen, UNN

nyheter

Fra 15. august vil kapasiteten for røntgenbehandling ved UNN i Tromsø senkes. Årsaken er innføring av et nytt røntgen- og bildelagringssystem fra 1. oktober.

UNN i Tromsø, samt de underlagte sykehusene i Harstad og Narvik, er faktisk de siste innen Helse Nord som går over til røntgensystemet Sectra.

– Vi må redusere inntaket av pasienter i denne perioden. Vi kan ikke ta i bruk et nytt system samtidig som vi har mye ugjort i det gamle systemet, forklarer avdelingsleder for røntgenavdelingen ved UNN, Ulf Isaksen.

LES OGSÅ: Kurt (38) opererte én hofte hos det offentlige og den andre hos det private. Utfallet var som dag og natt.

– Må bruke tid på opplæring

Også i perioden etter 1. oktober regner Isaksen med noe lavere aktivitet ved røntgenavdelinga.

– Det er jo et nytt system for alle, så jeg tenker at vi må bruke litt tid på opplæring.

UNN i Tromsø får i snitt hele 550 bestillinger på røntgenundersøkelser per uke, og avdelingslederen poengterer også at unødvendig mange pasienter fra Nordland og Finnmark ønsker seg til Tromsø for røntgenundersøkelser.

– Vi oppfordrer pasienter til å bruke sine lokale sykehus, også igjennom dialog med pasienthelsetjenesten. Utstyret er like bra på andre sykehus, og presset på UNN i Tromsø er unødvendig stort.

LES OGSÅ: Roger måtte dra fra Thailand til Tromsø for å få dokumentasjon

Kreftpasienter og barn prioriteres

UNN har inngått samarbeid med private helseaktører for å kunne ta unna mengden av lokale pasienter med behov for røntgen.

– Vi henviser pasientene til den private klinikken Curato i Tromsø, som tilbyr ultralyd, CT- og MR-undersøkelser. Vi har avtalt med dem at de øker kapasiteten i denne perioden. Curato har selvfølgelig ikke ubegrenset med ressurser tilgjengelig, men de utvider behandlingstidene sine, og vil også ta imot pasienter i helgene.

UNN er forpliktet til å ivareta akuttberedskapen, og denne vil ikke svekkes i perioden med systemskifte, ifølge Isaksen.

– Akuttberedskapen vil være som normalt. Øyeblikkelig hjelp, kreftpasienter og barn vil prioriteres.

LES OGSÅ: Her har 749 barn kommet til verden i år

Ser fordeler med felles system

På lang sikt er systemskiftet positivt for alle pasienter innen Helse Nord, mener avdelingslederen.

– Da vil vi alle ha et felles system, og vi slipper forsinkelser ved at vi ikke lenger må overføre bilder manuelt fra de andre helseforetakene.

UNNs avdelingssykehus i Harstad og Narvik vil, med bakgrunn i langt mindre behandlingspress, ha tilnærmet normal drift den kommende tiden. Pasienter som ikke får røntgentilbud hos disse vil sendes til Curato sin avdeling i Bodø.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter