Tromsø i jazzens tegn

Resten av uka står Tromsø i jazzmusikkens tegn. Elle Marjas åpningskonsert på Fjellheisen drar i gang fire dager med varierte konserter ei rekke steder i byen i regi av Tromsø Jazzfestival.

RYPDAL: Sammen med trioen Elephant9 inntar gitarlegenden Terje Rypdal Kulturhuset på jazzfestivalens åpningsdag. Foto: Terje Opstad 

nyheter

SENTRUM: Festivalsjef Ola Asdahl Rokkones forteller at det har vært et skikkelig trøkk på billettsalget de siste dagene, så de virker som om publikum har fått øynene opp for det som skal skje.

LES OGSÅ: Inviterer til storfest i «Gamlebyen Skansen»

– Vi er nå inne i en hektisk innspurt. Men med en fin stab og flere frivillige enn noen gang tidligere, går det som et hurtigtog på skinner, sier Rokkones.

Et superlag

Allerede åpningsdagen inntar et av festivalens høydepunkt Kulturhuset; den levende gitarlegenden Terje Rypdal har med seg krafttrioen Elephant9 på scenen for å gi festivalen en real kickstart.

Musikerne har fartstid i Bigbang, Shining, Motorpsycho, Supersilent og ei rekke andre konstellasjoner. I Elephant9 har keyboardisten Ståle Storløkken, bassisten Nikolai Hængsle og trommisen Torstein Lofthus funnet den ultimate plattforma for å speile sine mange influenser og egen musikalitet.

Og denne kvelden gjør de det sammen med Terje Rypdal som helt siden 1960-tallet har vært med på å skrive både norsk og internasjonal musikkhistorie innen flere sjangrer – selv om det jazznære har fått de største bokstavene.

Sapmis nye stemme

Elle Marja som sammen med bandet sitt står for åpningskonserten, er blitt karakterisert som Sapmis nye stemme. Hun kommer fra en tradisjonell reindriftsfamilie, og tekstene er sterkt forankret i den samiske kulturen. Musikken hennes er urban popmusikk, speila i den verden hun kommer fra. Kjølig, arktisk, elektronisk musikk farget av jazz, world music og tradisjonell samisk musikk.

LES OGSÅ: – Skal få punken inn i samtidsmusikken

Ved siden av å lage musikk, er Elle Marja Eira også filmskaper og har laget flere anerkjente og prisvinnende kortfilmer. Hun tar med sin bakgrunn som filmskaper til konsertscenen og legger vekt på å få til et liveuttrykk hvor musikken og det visuelle går hånd i hånd.

«Bebop-kongen»

Etter konserten med Elle Marja overtar gitaristen Hallgeir Pedersen scenen på Fjellheisen. Han har i løpet av sin karriere blitt tillagt mange navn av media, som «Bebop-kongen» og «Fantomet fra Øksfjord». Pedersens komposisjoner har blitt absorbert av jazzmiljøet som nye «standards».

Til Tromsø Jazzfestival tar Hallgeir Pedersen med seg Odd-Erling Simensen på bass og Tobias Solheim-Nilsen på trommer.

LES OGSÅ: Tromsø-artist til prestisjefestival: – Fint med anerkjennelse også i Norge

– Vi går nå inn i siste sommerhelga, og jeg håper folk vil bruke den til å komme seg på jazzkonserter, enten det er på dagtid, på ettermiddagen eller kveldskonserter – ute eller inne, sier Ola Rokkones.