– Morgendagens løsninger trenger morgendagens helter

– Vi er dypt imponert av alle de gode ideene som har kommet opp, det er både imponerende og inspirerende å se hvilken enorm skaperkraft som ligger hos barn og unge.
nyheter

Bergen/Tromsø: Det sier markeds- og merkevaresjef Henrik Øinæs Habberstad i Statoil forbindelse med åpningen av utstillingen «Prosjekt Fantasi». Gjennom prosjektet ønsker Statoil å engasjere unge til å tenke nytt og for å ha fokus på morgendagens løsninger.

Involvering og kreativitet

– Vårt mål gjennom «Prosjekt Fantasi» er å ha fokus på realfag og viktigheten av fremtidens løsninger, som skal skapes av dagens unge. Vi tenker rett og slett at morgendagens løsninger trenger morgendagens helter.

Denne uka var tre tenåringer fra Tromsø blant de unge oppfinnerne som ble hedret for innsatsen i den nasjonale oppfinnerkonkurransen Prosjekt Fantasi. Det skjedde i Bergen i forbindelse med åpningen av utstillingen med 11 interaktive oppfinnelser som skal vises på landets vitensentre, inkludert Nordnorsk Vitensenter i Tromsø.

– Vitensentrene skal fremme interesse for og kunnskap om realfag og teknologi, særlig blant barn og unge. Prosjekt Fantasi virkeliggjør vitensentertankegangen ved at involvering og kreativitet inspirerer til læring og innovasjon innenfor disse fagområdene. Prosjektet er unikt ved at barn og unges fantasifulle oppfinnelser tas på alvor og blir bygget som modeller og installasjoner, sier direktør Svein Anders Dahl ved VilVite, Bergen Vitensenter AS.

Kjempekoselig

Utstillingsåpningen fant sted på VilVite hvor alle vinnerne var til stede. Av 11 oppfinnelser som gikk til topps var hele tre fra Tromsø. Oppfinnelsene skal nå vises på de fem vitensentrene som en utstilling av fremtidens oppfinnelser. Utstillingen kommer til Tromsø til våren.

– Vi kjenner ikke til at noe lignende har vært gjort i det internasjonale vitensentermiljøet. Stort engasjement blant vitensentrene og et utmerket samarbeid med Statoils «Morgendagens Helter» har gjort det hele mulig, sier Dahl.

– Det var kjempekoselig og artig å være i Bergen. Det var veldig stas å få vise fram Supersparken, og mange folk ville se hva vi hadde laget, forteller Amanda Mathilde Amundsen, som sammen med venninnen Ina Kildalsen sto bak oppfinnelsen.

Alle tenåringene fikk hvert sitt diplom som bevis på at de var blant de 11 vinnerne av i alt 2.400 oppfinnerbidrag som deltok i Prosjekt Fantasi.

– Det var helt fantastisk. Kjempeartig, sier Grete Bruun, mamma til Henning, på telefon fra Bergen.

Bra laget

Hennings oppfinnelse er en lydstokk for blinde som kan fortelle hvilke ting stokken er i nærheten av. Utgangspunktet for ideen var å unngå at han gikk i søledammer. Det var stort for Henning å få vist fram oppfinnelsen for alle de fremmøtte i Bergen.

– Det var mange gjester, familie og venner til stede på utstillingsåpningen. Alle ungene sto ved sin oppfinnelse og viste den fram. Det likte Henning godt. Det er fantastisk det Science Projects har laget, og alt er basert på ungenes ideer. Oppfinnelsene er veldig bra laget og gir mulighet for aktivitet. Nå gleder Henning seg til at utstillingen kommer til Tromsø.

Tenke nytt og stort

Mammaen til Rasmus Fossen Nordal, som står bak oppfinnelsen iPowerWalk, var også til stede på utstillingsåpningen i Bergen.

– Det var en stor opplevelse, og veldig høytidelig og fint under åpningsseremonien. Etterpå fikk publikum prøve ut oppfinnelsene, og det var tydelig at det slo an. Det gjorde inntrykk å se hvordan ungene har tenkt ut oppfinnelser ut ifra egne behov, sier Ellen Berit Nordal på telefon.

– For oss i Statoil er det naturlig å bidra til at barn og unge får stimulert sin kreativitet og tenke nye og store tanker om fremtiden. Det er de som skal skape og bygge fremtidens Norge, og vi er avhengig av at de tar i bruk det beste av sine ressurser, sier Henrik Øinæs Habberstad i Statoil.