Her kan det finnes diamanter

Geolog blogger om mulighetene for å finne diamanter på Tromsdalstinden.

  Foto: Jon Terne Eiterå

Tine Larsen Angvik  Foto: NGU

nyheter

TROMSØ/TRONDHEIM: Geolog ved NGU, Tine Larsen Angvik, skriver i sitt nyeste blogginnlegg om Tromsdalstinden. Under overskriften «Diamanter, dramatikk og død på Tromsdalstinden» skriver hun blant annet at mulighetene for at det finnes diamanter inne i fjellet er til stedet.

– Foreløpig er det ikke funnet noe som helst, men forholdene ligger til rette for det, sier Angvik på telefon fra Trondheim.

Les blogginnlegget her

Underholdende

Selv har hun studert i Tromsø og har alltid latt seg fascinere av Tinden, som ligger innerst i Tromsdalen.

– Fjellkjederoten har et bergartsnavn som kalles eklogitt, en sjelden stein i global sammenheng. Det er ikke bare å hente opp en stein fra den dybden. Det er en utrolig vakker stein som er grønn – mineralet pyroksen, med røde prikker – mineralet granat. Og siden den befinner seg langt nede i jordskorpa under en fjellkjede er trykket så stort og temperaturen så høy at diamanter kan lages, skriver geologen på sin blogg, som er ment for absolutt alle, og ikke bare forskere.

Tindtunnelen

– Jeg har inntrykk av at folk synes det er underholdende. Folk forteller at det er morsomt og at de forstår det, sier Angvik, som ikke garanterer for at det er diamanter inne i fjellet.

– Det kan jeg ikke garantere. Det er funnet diamanter i samme type bergart tidligere, og her ligger forholdene til rette.

– Det har tidligere vært snakk om å bygge tunnel gjennom Tinden. Hva er sjansen for å finne en diamantgruve som kan finansiere hele prosjektet?

– Hehe. Det ville vært dristig av meg å kommentere sjansene, men det er ikke umulig.