Ka e greia?

Hvor stille er det egentlig på biblioteket?

Tiden hvor man fryktet strenge blikk for å snakke på biblioteket er forbi. Likevel er biblioteket et yndet sted for å lese – men hvor stille er det der?
Ka e greia?

Koffør e den sånn? Men ka e egentlig opplegget? Vi i iTromsø tar vårt samfunnsansvar på alvor, og derfor skal vi fremover komme til bunns i en rekke spørsmål du ikke visste at du lurte på.

nyheter

Biblioteket er i endring. Mens biblioteket før var en plass man kunne sitte i absolutt stillhet, er det nå en møtearena med spill, arrangement og konserter. Men er det stille nok til at man kan lese på biblioteket? Nøyaktig hvor stille er det der?

Det har vi i iTromsø funnet ut av ved hjelp av en desibel-måler. Vi har målt støynivået i hver etasje over fem minutt, og notert det gjennomsnittlige støyivået for å finne ut hvor stille det egentlig er på biblioteket i Tromsø.

Store variasjoner

Første etasje: 54 desibel. Vanlig samtalenivå. En del støy og en bråkete brusmaskin. Går greit å lese, men forbered deg på en del forstyrrelser.

Andre etasje: 37 desibel. Betydelig stillere. Straks enklere å lese. Samtidig kommer en del støy fra etasjene under på grunn av det åpne landskapet.

Tredje etasje: 34 desibel. Nå er det stille. Støyen fra første etasje er langt nok unna til at man kan oppnå lese-zen.

Fjerde etasje: 33 desibel. Bibliotekets stillesone. Her er det så stille at å pakke ut matpakken fra matpakkepapir, høres ut som et jordskjelv. Et kollektiv av studenter sender deg strenge blikk fylt av avsky om du har så mye som vibrasjon på telefonen.

Kjelleren: 57 desibel. Barneseksjonen. Her er det skrål og støy fra småbarn som herjer og voksne som leser høyt. Samtidig er det langt nok unna stillesonen at ikke så mye av støyen trekker opp.

Fornøyd biblioteksjef

Bibliotekdirektør Paul Henrik Kielland er godt fornøyd med tallene.

– Nå er det fortsatt ferie, så det blir nok betydelig mer støy og liv i ukene som kommer, påpeker han.

Kielland mener imidlertid at liv på biblioteket er positivt.

– Biblioteket er i endring. På 80-tallet var det mer et boklager, men nå driver vi med litteraturformidling, som er markedsføring av bøker gjennom arrangementer og debatter. Biblioteket er ikke hva det var. Biblioteket i dag har blitt så mye mer, og har fått langt flere oppgaver enn vi hadde tidligere. Vi er blitt et kultur- og litteraturhus, og et sted folk møtes, forklarer Kielland.

Må tåle litt støy

Han er klar på at brukerne av biblioteket må regne med noe støy til tider.

– Vi har arrangementer hvor man kan oppleve litteratur på andre måter enn bare ved å lese. Da blir det mer lyd og liv. Noen liker ikke det, men vi har en lesesal på toppen i 4. etasje. Siden dette er et åpent bygg, vil noe støy likevel trekke opp dit, så vil man ha det helt stille kan man dra på universitetet, mener Bibiliotekdirektøren.

Selv om Kielland tror biblioteket kommer til å ha flere arrangementer i fremtiden, er det enn så lenge bøkene som står i sentrum.

– Boka har ikke mistet sin rolle. Vi øker utlån av bøker. At folk har tilgang på litteratur, er viktig for demokratiet, sier den visjonære biblioteksjefen.