nDebatt

«Hvor tjukke i hue er en når en ikke forstår at et samleie når en ikke har lyst er dritvondt?»

nyheter

Nei er et ord det burde være lett å forstå for absolutt alle.

Et ord som vi lærer helt fra den spede begynnelse av våre omsorgspersoner.

Helt fra at en som baby krabber over gulvet for å ta tak i duken som henger ned på bordets ende. Vi hører ordet nei og lærer oss betydningen av det. Ikke den første gangen forstår vi det, det kommer gjerne over litt tid. Poenget er at vi lærer oss det.

For mennesket er det et ord vi bruker for å korrigere eller for å si ifra at det er noe en ikke ønsker. På lik linje med at vi lærer oss betydningen av ordet ja som er det helt motsatte. Da sier man helt tydelig ifra om at dette er greit og at en vil noe som igjen betyr at en gir sitt samtykke til at noe skal skje.

Det har stormet i media den siste tiden rundt voldtekt etter frifinnelsen av 3 personer i lagmannsretten som hadde begått en gruppevoldtekt av en ung kvinne. Jeg forstår veldig godt at folk er opprørt.

Flere har kastet seg på debatten som pågår i media. Det er veldig bra. Voldtekt skal ikke ties i hjel i dette landet men snakkes i hjel!

Det handler om samfunns verdier, holdninger og respekten for hverandre som individ.

Det som har provosert meg mest denne uken er Gunnar Nerdrum sine uttalelser og kronikken han har skrevet i Klassekampen.

Med uttalelser om at kvinner har for lett for å si nei uten å virkelig mene det og at en voldtekt er en «kort utskeielse «. Da kjenner jeg at jeg blir mer en provosert. Jeg blir regelrett forbanna!

Det han gjør med dette er å gi et ansikt til kvinneundertrykkende holdninger og et signal til andre menn og kvinner om at NEI ikke betyr NEI!

LES OGSÅ: – Lynsjestemningen må ikke få overskygge de virkelige problemene

Det kan jeg ikke sitte stille å se på. Verken som kvinne, mor, kjæreste, søster, feminist eller politiker. Sex uten at den andre parten ønsker det er voldtekt. Enten det er i et parforhold, om en er våken, full eller sover. Hva kvinnen har på seg spiller ingen rolle, heller ikke hvor mange drinker en har spandert eller hvor koselig en hadde det før voldtekten fant sted. Det er ingenting som tilsier at en voldtekt er en kort utskeielse av den som utfører voldtekten. Voldtekt er voldtekt når noen gjennomfører en seksuell handling mot andre uten vedkommendes samtykke.

Som kvinne er jeg av den oppfatningen av at jeg bestemmer over egen kropp og seksualitet. Da mener jeg at INGEN andre har noe de skulle sagt i den saken. Det er jeg som setter mine grenser for hva jeg har lyst til og ikke.

Jeg har mange ganger sagt nei til sex av ulike grunner. Både i ekteskapet og før jeg traff mannen min. Saken er at når jeg sier nei så er det fordi jeg mener det. Jeg har ikke lyst på sex. Det burde det være lett å forholde seg til. Min kropp jeg bestemmer! Derfor opprører Advokat Nerdrum meg når han mener at kvinner bare sier nei uten at vi mener det. Samtidig som han går så langt at han hevder at sex er en del av de ekteskapelige rettighetene en har i ekteskapet. Når i all verden ble sex en rettighet for den ene eller andre parten i et samliv? Enten det er mellom mann og kvinne eller i et partnerskap.

Den som innbiller seg slike ting har fullstendig feil virkelighetsoppfatning av hva sex egentlig handler om og er!

LES OGSÅ: Rettsekspert: – Høyesterett kan ikke og bør ikke behandle Hemsedal-saken

Når en innehar slike standpunktet sender man et signal til dagens unge om at i et parforhold så er det fritt fram uansett om den ene parten sier nei- fordi vedkommende mener det jo ikke uansett.

Hvor skal dette ende om vi fortsetter å sende slike signaler ut til de kommende generasjoner? Vi kan vel si det slik at vi kommer ikke til å få slutt på problemene om det er slike holdinger og meninger som skal få rå i samfunnet vårt.

Om en er så misfornøyd og mener det er for lite intimitet i et samliv så kan en enten akseptere det eller pakke kofferten sin å flytte ut. Det er de to valgene en har.

Valget er aldri og da mener jeg aldri å tvinge seg på partneren sin fordi en har så ubeskrivelig lyst selv.

Hvor tjukke i hue er en når en ikke forstår at et samleie når en ikke har lyst er dritvondt for en kvinne?

For meg handlet det hele om holdninger. Det handler om å forstå noen enkle viktige ting. Forskjellen på ja og nei samt rett og galt. Det handler om respekt og likeverd i et parforhold, men også om en møter noen for aller første gang. Det handler om at uansett hvor lyst du en måtte ha på vedkommende så er det strengt forbud å tvinge seg på noen uten deres samtykke. Enten dem sover, er fulle, dopes eller overfalles.

LES OGSÅ: Flere tusen demonstrerte for kvinners rettssikkerhet

Hvem i all verden er det som har lært noen at dette er en grei måte å oppføre seg på?

De fleste av oss blir oppdratt gjennom oppveksten til å forstå forskjell på rett og galt.

Da må vi også klare å forstå hva som er rett og galt når det kommer til voldtekt. Samt at NEI ikke betyr JA!

Som mor er jeg opptatt av at min jobb nr. 1 er at jeg har lært mine barn forskjellen på dette den dagen jeg sender dem ut i verden på egen hånd.

Men denne samtalen kan en ikke ta 15 minutter før guttungen eller jentungen stikker på sin første fest eller et annet sted med sine venner.

Det starter allerede i tidlig aldrer. Det er jeg som forelder som må lære dem dette. Det er mitt ansvar.

De som mener at en ikke skal snakke med barna om slike ting skal bare ringe meg. Barn forstår det aller meste når en snakker på en måte som er på deres nivå, tilpasset deres alder og bruker de riktige ordene. Sex er ikke farlig å si høyt.

Det er heller ikke vanskelig å forklare hvordan sex utføres mellom oss mennesker. Uten de innvikla detaljer. Det er heller ikke vanskelig å forklare hva som foregår mellom to voksne mennesker som lever sammen som mann og kone eller i et partnerskap.

Samtidig som en kan fortelle hva som er greit eller ikke når en møter en eventuell kjæreste uansett om det er jente eller gutt.

For det er naivt å tro at ikke gutter utsettes for både voldtekter og overgrep dem også.

Poenget mitt er at det er vår jobb som foreldre å lære barna våre at dette ikke er greit å gjøre mot noen uansett hvem det måtte være eller hvilken situasjon en befinner seg i.

Sånn at den dagen de treffer noen de liker, så behandler de vedkommende med respekt og verdighet. Det handler om hva vi lærer den kommende generasjonen.

Det er vi voksne som må være rollemodeller og vise vei.

Det handler om de små tingene som egentlig er de store tingene, som til slutt utgjør den store forskjellen!