Mandag formiddag ble beleggssteinen fjernet fra fortauet utenfor Rødbanken. Det gjøres i forbindelse med at det skal graves ned fjernvarmerør i grunnen gjennom hele Storgata, et arbeid som startet i nordenden tidligere i sommer.

Gammelt kirkested

Det spesielle med gravingen som nå har forflyttet seg lenger sør, er at det i forbindelse med gravingen i fortauet kan føre til at det dukker opp beinrester fra mennesker.

– Det kan ligge beinrester i grunnen fra tiden det var kirkegård i Kirkeparken. Arkeologer skal følge med mens vi graver, sier daglig leder Herbjørn Nilssen hos maskinentreprenøren Herbjørn Nilssen AS.

Entreprenøren har nå to gravelag i sving samtidig i Storgata. Arbeidet nord i Storgata fortsetter sørover, mens arbeidene som nå er startet ved Rødbanken blir spesielle siden det skal graves i et område som berører det gamle kirkestedet og sikringssonen rundt.

Potensial for gravfunn

Det er fortausstrekningen mellom Rødbanken og Kirkegata som blir fulgt med argusøyne av arkeologer fra Tromsø Museum – Universitetsmuseet.

Arkeologene er ikke ukjent med at det kan dukke opp både menneske- og dyrebein ved graving i Kirkeparken og tilstøtende gater. I forbindelse med gravearbeider i år 2000 for nedsetting av fundament til en lysmast, ble det mot Bankgata funnet skjelettrester av et spedbarn.

Museet er ikke kjent med at det tidligere har vært gravd så dypt i Storgata som det nå skal gjøres i forbindelse med legging av fjernvarmerør. I en redegjørelse til Riksantikvaren antyder museet at «det vurderes som mulig at en kan støte på graver eller rester av begravelser under gravearbeidet. Det er potensial for funn av graver fra middelalder og opp til 1800-tallet».

Funn av skjelettdeler

– Vi skal overvåke når gravingen begynner i grunnen ved Rødbanken og følge med helt til Kirkegata. Vi skal ha én arkeolog til stede hele tiden for å overvåke det som eventuelt måtte komme fram under gravingen. Det har vært gravearbeider tidligere hvor det har dukket opp skjelettdeler ettersom det har vært en gammel kirkegård i områder, sier førstekonsulent Keth Lind ved seksjon for kulturvitenskap.

Ifølge Herbjørn Nilssen vil gravingen og rørleggingen forbi det historiske området foregå i en måneds tid fremover.

– Vi skal fortsette gravearbeidene fra Kirkegata og sørover Storgata, og etter hvert Strandveien, sier Nilssen.