Surpomper lever lengre og tjener mer

Det å møte verden med et smil er ikke nødvendigvis en fordel om du ønsker å unngå hjerteinfarkt og ha et lykkelig ekteskap.

LØNNER SEG Å VÆRE SINT: Det å omfavne sine indre «Sinnatagg» kan gi deg et lengre og rikere liv. Foto: Kjetil Ree 

nyheter

Surpomper er ofte bedre forhandlere, mer effektive beslutningstakere, har bedre språkforståelse og hukommelse, er flinkere til å overtale andre, og har samtidig mindre risiko for å få hjerteinfarkt.

Kynikere på sin side ligger an til å ha mer stabile ekteskap, større inntekter og leve lengre liv enn optimistene der ute skriver BBC.

LES OGSÅ: Forsker: – Ikke sunt å trene for hardt

Farlig optimisme

Om du trodde det lønnet seg å være positiv tok du nok snarlig feil. Forskere har funnet sammenheng mellom å være positivt innstilt til livet og det å være både lettlurt og egoistisk.

Ifølge BBC skal positivitet også komme med sideeffekter som gjør det mer sannsynlig at du drikker for mye, overspiser og praktiserer ubeskyttet sex.

Hører med mennesket evolusjon

For å finne ut hvorfor det finnes fordeler ved å være sur og gretten, må man langt tilbake i menneskets evolusjon, mener Matthijs Baas ved universitetet i Amsterdam.

Han har forsket i en årrekke på hvordan menneskehjernen og kroppen reagerer på sinne, og mener å ha funnet noen klare fordeler.

LES OGSÅ: Sjokolade kan redusere demensrisiko

Klar for kamp

Når du blir sint fylles hjernen din med adrenalin, pulsen din og åndedrag frekvensen går opp, og blodtrykket ditt skyter i været. Forskere antar at kroppen reagerer slik for å forberede seg på fysisk aggresjon og kamp, men den psykologiske effekten kommer med andre fordeler.

Du blir mer motivert og tar mer effektive beslutninger. Når utbruddet ditt er ferdig, burde blodtrykket ditt normaliseres igjen og du føler deg rett og slett bedre.

– Sinne forbereder kroppen din veldig til å mobilisere ressurser. Det forteller deg at situasjonen du befinner deg i ikke er bra og gir deg den energien du trenger for å komme deg ut av det, forklarer Baas til BBC.

Helsefarlig å la være

Det å holde på sinne og frustrasjonen inne, er derimot direkte helsefarlig. Et studie fra 2010 så på 644 pasienter med hjerte og karsykdommer og i hvilken grad de uttrykte sinne i korrelasjon med sannsynligheten for å få et hjerteinfarkt over en 5–10 års periode.

Etter å ha sjekket alle de øvrige faktorene, kunne forskerne konkludere at det å være sint hadde ingenting å si, men det å undertrykke sinne kunne øke sjansen for et hjerteinfarkt med nesten tre ganger og gi kronisk høyt blodtrykk.

Så hvis noen klager på at du er grinete, så kan du møte dem med et stort smil og vite at du blir å leve lengre og bedre enn dem.

LES OGSÅ: Hjernekreft mer utbredt blant høyt utdannede

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter