Her skriver det tyske ekteparet seg inn i byhistorien!

Det tyske ekteparet strålte da de fikk vite av de ble gjest nummer to million som har besøkt Polaria siden åpningen i 1998.

STORT ØYEBLIKK: De fikk sitt livs turistøyeblikk, det tyske ekteparet Pörkert, da de fikk vite at de ble gjest nr. to million på Polaria. Ordfører Kristin Røymo, Paul Pörkert og Espen Rafter følger med mens Gudrun Pörkert mater storkobben Bella. 

MILEPÆL: Daglig leder Geir Stokke på Polaria tar imot gjest nr. to million, Gudrun Pörkert (til venstre). Ektefellen Paul fikk også æren av å dele gaven hun fikk i anledningen. 

nærkontakt: Gudrun Pörkert får holde en vaskeekte kongekrabbe, mens Espen Rafter (fra venstre), Geir Stokke og Paul Pörkert følger spent med. 

ORDFØRER-HILSEN: Gudrun og Paul Pörkert fikk også hilse på ordfører Kristin Røymo og overrakt gave fra kommunen i forbindelse med Polaria-gjest nr. to million. 

nyheter

Ekteparet Gudrun (68) og Paul (75) Pörkert hadde Polaria på lista over attraksjoner de skulle få med seg på sitt første besøk i Tromsø. Men at de ble møtt av ordfører Kristin Røymo og en rekke overraskelser, hadde de neppe drømt om før de gikk inn.

Ikke i bobil

– Viel, viel dank (mange, mange takk), sa de etter å ha fått overrakt ei turbok fra Tromsø-området, gavekort for gratis mat og drikke hele dagen på Polaria-kafeen, gavekort på 1.000 kroner i Polaria-butikken, og en guidet spesialtur til akvariet inkludert mating av selene.

Det var fru Pörkert som fikk æren av å bli gjest nr. to million, men gaven ble delt med ektefellen.

– Det er overveldende, sa hun etter all oppmerksomheten hun og ektefellen ble til del.

Vekst

Ekteparet Pörkert kom ikke i bobil, som de fleste forbinder med tyske turister, men kom kjørende i en leiebil fra Sverige. De hadde booket seg inn på et av byens hotell og planen var å få med seg Ishavskatedralen, Fjellheisen, Polarmuseet i tillegg til Polaria for å se nordlysfilmen og akvariet.

Besøkstallene til Polaria har skutt i været de siste årene. Fra åpningen i 1998 til 2003 rundet de 1,5 millioner besøkende, mens de tre siste årene besøket økt med en halv million.

– Det viser hvilken vekst turistnæringen har, sier daglig leder Geir Stokke på Polaria.

Fullt hus

De to tyskerne er representative for hvem som besøker Polaria om sommeren.

– Det var ikke tilfeldig at det ble tyskere som ble gjest nr. 2 million, dem er det flest av om sommeren. Om vinteren er det engelske turister som dominerer blant de tilreisende.

Kan slå rekord

De som jobber på Polaria har hatt travle dager i sommer, spesielt når cruiseskipene ankommer.

– Det meste vi har hatt i løpet av én dag i sommer, er 2.200 besøkende i juli. Da lå det tre store cruiseskip inne, sier arrangementsansvarlig Nora Lund.

– Da er det fullt her, supplerer Stokke.

Polaria har i flere år hatt ønske om å utvide fordi de har vokst seg ut av dagens lokaler for lenge siden. De ønsker å kjøpe eller overta bygget fra Statsbygg, men har ikke mulighet for å betale markedsprisen på nærmere 30 millioner kroner.

– I fjor satte vi ny rekord med 127.000 besøkende, og det ser ut til at den kan bli slått i år. Lokalene er laget for å takle 40.000 til 50.000 besøkende. Utvidelse av Polaria og veien videre er eneste tema som står på styremøtet vi har i dag, sier Stokke.

Tre mill. i nybygg

Han viser til at det står på Statsbygg som eier bygget. Som iTromsø har skrevet tidligere ønsker Polaria å lage et utendørsakvarium for selene mot sundet, med sitteplasser rundt. De ønsker også å flytte kafeen til det samme området, og lage nye utstillinger i arealene som frigis i det gamle bygget.

– Vi har ikke mulighet til å betale markedspris og betjene lån i den størrelsesorden. Jeg skulle ønske at vi fikk overta bygget til en symbolsk sum, da kan vi gå til en finansiør med bygget som sikkerhet for lån, i tillegg til dokumenterte inntekter fra alle besøkende.

Stokke håper de har flyttet inn i nye, utvidede lokaler når neste store milepæl passeres.

– Med den publikumsøkningen vi har nå er det ikke urealistisk at vi får gjest nummer tre million når de nye lokalene forhåpentlig står ferdige om fem-seks år.