Gratulerer med studiestart på Nord-Norges eneste ordentlige universitet, UiT! Det er to universiteter i landsdelen sier du? Høgskolen i Bodø, eller «Nord universitet» som de insisterer på å bli kalt, er knapt for universitet å regne med sine to bygninger. «Nord universitet» er for øvrig en fornærmelse mot grammatikk og vårt eget språk. Det høres ut som om noen bare har oversatt «North University» til norsk, og sagt seg fornøyd med vederstyggeligheten av et navn. Det er litt som at det engelske navnet «Charles» er et vanlig navn i Nordland, bare at de uttaler det «Shaaarles». Resultatet er like kritikkverdig.

Ikke at UiTs navn er så mye bedre: Universitetet i Tromsø–Norges arktiske universitet, trolig det eneste universitetet i verden som har ordet «universitet» to ganger i navnet sitt. Antakeligvis for å forsikre de som er i tvil om at det er et ordentlig universitet, og for ikke å forveksles med «universitetet» Høgskolen i Bodø.

Nok om Bodø og grusomme navn, her er oversikten over alt du må vite som student i byen:

Ikke kjøp hele pensum

BØKER: Jakt etter brukte pensumbøker, så kan du spare deg en god slump penger. Forhåpentligvis er de ikke like slitt som disse.

Du trenger ikke alle pensumbøkene. Du trenger i hvert fall ikke siste utgave av pensumbøkene. Snakk med studentene året over deg og finn ut hvilke bøker du får bruk for, og hvilke som du ikke engang trenger å bla i. Enkelte bøker har kun 2–3 relevante kapitler, og de kan du lese i biblioteket. Det finnes flere Facebook-grupper hvor du kan kjøpe pensum brukt til halv pris. Hvis du er heldig har den tidligere eieren markert de viktigste avsnittene, og tatt gode notater i margen som vil gjøre studielivet ditt lettere. Kjøper du pensum brukt og selektivt kan du spare tusenvis av kroner gjennom studietiden, som du kan bruke på:

Studentpils

ØL: En essensiell ingrediens i studietiden for mange.

Gjør deg kjent med hvilke utesteder som serverer pils til studentpris. Blant disse er Maskineriet, Driv, Huken pub og Circa. Circa server riktig nok kun fysak-ølet Isbjørn til studentpris. Men det er som engelskmennene (og kvinnene) sier: «Beggars can't be choosers».

Studentbevis

Skaff deg studentbevis kjapt som juling. Studentbeviset er din inngang til rikdom og lykke, til tross for et samlet lån og stipend på mindre enn hva gjennomsnittsnordmannen betaler i skatt hver måned. Både barer, restauranter og kulturinstitusjoner har ofte studentrabatt du kan benytte deg av etter at du får hendene dine på studentkortet. Det samme gjelder abonnement på en rekke aviser som blant annet Dag og Tid og Morgenbladet.

Bolig

BOLIG: Ikke funnet deg en ny plass å bo ennå? Da er det all grunn til å fortvile. Til høyre på bildet er eksamenslokalene som i mange år har huset husløse studenter på begynnelsen av studieåret.

Har du ennå ikke skaffet deg bolig? Ikke fortvil! Kødda. Du er i trøbbel. Ventelista til Studentsamskipnaden for boliger er i skrivende stund på mange hundre personer. Finn ut hva som er viktig for deg før du søker på bolig. Nærhet til sentrum og universitetet, pris eller fasiliteter. Bor du nært sentrum eller universitetet kan du spare penger på bussutgifter. Et stalltips er å få deg kåk på Tromsøya. Ender du opp med hybel på Kvaløya må du stålsette deg for timevis med reisetid til og fra universitetet hver uke, for ikke å nevne at en fjerdedel av studielånet rykker med om du skal ta taxi hjem etter en tur på byen.

Mat

ANBEFALES: Burgeren på Burgr bør testes av alle nye studenter i byen.

Det finnes flere måter å bøte på alle ugjerningene man begir seg ut på i Debutukas nattetimer. Den beste er med god junkfood. Eier du for mye stolthet til å bli observert på Burger King, har du ingenting å frykte. Huken pub, Burgr eller en av Tromsøs pizzasjapper er gode alternativ. Casa Inferno serverer italiensk type pizza, mens Pizzabakeren eller Pizza Express er rimeligere varianter med «norsk» uinspirert pizza. Bazinga, Studentsamskipnaden sitt flaggskip, burde også nevnes for sin ålreite blåmuggostburger.

Vil du gå for den mer arktiske varianten, får du kjøpt varme nyfanga fiskekaker for en tier på Kystens Hus.

Kantiner på UiT

Kantinematen på UiT kan variere fra rimelig ålreit, til så hundfæl at du misunner folk som soner på livstid i offentlige amerikanske fengsel. MH-kantina, altså på medisinkantina, serveres fersk og god suppe til en rimelig penge hver dag, og er et utmerket måltid mellom studieøkter. Bare for å bekrefte alle fordommer heter selvfølgelig kantina på juss-bygget «Champagnekantina».

Kultur

FESTIVALBY: Tromsø har en rekke gode festivaler. Det er dyrt for en studentlommebok, men heldigvis kan du jo melde deg som frivillig.

Tromsø er en rik kulturby. Få med deg festivaler, konserter, foredrag og teater. Har du ikke råd til festivalbilletter kan du være frivillig og samtidig få med deg mye av festivalen. Mange hevder det er gøy og lærerikt. Selv mistenker jeg at de overdriver, men jeg har aldri bidratt med noe som frivillig i hele mitt liv, så hva vet jeg.

EN INSTITUSJON: Hålogland Teater er et langt bedre teater enn en by med 70.000 innbyggere fortjener. Bildet er fra suksessen "Les Miserables" som ble satt opp i 2012.

Hålogaland Teater (HT) er et mye bedre teater enn hva vi fortjener i en by med 70.000 innbyggere, og er for en landsdelsskatt å regne. Teateret har studentpriser til forestillingene, men selger også restbilletter enda billigere en halvtime før forestillingene om det er billetter igjen.

Driv, Bastard og Kulturhuset har alle bra konsertscener. Hold deg oppdatert på musikkfronten i byen med hjelp av byens to mest dedikerte karer, Egon Holstad og Helge Skog hos iTromsøs musikkplattform, Feedback.

Universitetet er en labyrint

Bli kjent med campus først som sist. Universitetsområdet er svært, og har flere titalls bygninger spredt ut både på campusområdet, men også resten av Tromsøya. Hvorfor så mange bygninger? Fordi du studerer ved et universitet, og ikke ved «universitetet» Høgskolen i Bodø. Det er derfor bedre å bruke tid på å loke rundt nå i jakt på rom SV103, enn syv minutt før eksamen.

Universitetsbiblioteket og leseplasser

Universitetsbiblioteket, populært kalt UB, ruver som en svær legokloss midt på universitetsområdet, som en hyllest til 70-tallets sovjetisk-kommunale arkitektur. Dette er av en merkelig grunn et yndet sted for studenter å lese. Med mindre du ønsker en praktisk innføring i luftforholdene til fabrikkarbeidere i den tredje verden anbefales det at du holder deg unna. Luften er imponerende grusom, og en rapport fra institutt for superenkel forskning viser at forventet levealder synker betraktelig om man puster inn for mye av luften på UB.

Universitetet huser flere bibliotek på campus, så gjør deg kjent med alle, samtlige med bedre luft og mindre støy enn ved UB. Jussbiblioteket er et godt valg, men det krever at du kommer i juss/økonomi-studentuniform ala lyseblå skjorte og en tynn kashmirgenser. Til nøds en Ralph Lauren-pique og chinos. Kommer du valsene inn fra HSL-fakultetet i palestinaskjerf og hettegenser må du belage deg på noen stygge blikk.

Et annet alternativ er biblioteket i Tromsø sentrum. Biblioteket ble kåret til Norges beste bibliotek i 2009, og er enda tittelen verdig. Det kan til tider være mye støy på biblioteket, så vurder å ta med ørepropper.

Internasjonale studenter

Tromsø får hvert år tjukt med utvekslingsstudenter, viss eneste drøm er å bli venn med en norsk student som kan lære dem om brunost, laks og velferdsstaten. Vær imøtekommende, og bli dus med en utvekslingsstudent. Slik får du deg en venn med minimal innsats, i tillegg til litt kulturutveksling. iTromsø erfarer også at de internasjonale studentene arrangerer noen av de beste festene i byen.

Kollektivtransport

KOLLEKTIVTRAFIKK: Ta høyde for at bussen din kan være forsinket.

Forbered deg på tre år med skuffelse. Nobina er busselskapet som lar det gå sport i å komme for sent eller ikke dukke opp i det hele tatt, når du trenger bussen som mest. Kan du krysse av for ett av disse alternativene er bussen garantert for sent.

• Du har blitt dumpa.

• Du har eksamen.

• Det er snøstorm.

• Du har en bra dag

• Du har en dårlig dag

Jørn Hoel

TROMSØS STORE SØNN: Det er ikke en ekte tromsøværing med mindre du har et, for utenforstående, urovekkende dypt og nært forhold til Jørn Hoel og hans verker.

Bergen har Edvard Grieg, Bodø har Halvdan Sivertsen og Trondheim har Åge Aleksandersen. Vi feier gulvet med samtlige av dem med byens stolthet, Jørn Hoel. Du kan like gjerne gjøre deg kjent med hans samlede verker først som sist, om du har noe ønske om å integreres i byen. Best sjanser for å observere Hoel i levende live er på Mathallen. Lurer du på hvorfor Jørn Hoel er på lista? Du har åpenbart ikke hørt nok på Jørn Hoel.

Billig øl- og vin-guide

Mange av uteplassene i byen har egne kvelder med billig alkohol. Det er forbudt for utestedene å informere om det, men ikke for den frie presse! Her er derfor en oversikt over hvor du kan få billig øl eller vin i byen, alt ettersom hvilken dag det er:

• Mandag: Billig øl på Blå Rock.

• Tirsdag: Jam-kveld på Bastard med litt billigere øl.

• Onsdag: Vinkveld på Circa.

• Torsdag: Billig øl på Verdensteateret og vinkveld på Gründer (OBS! Høy eiendomsmegler og jusstudent-faktor på Gründer).

• Fredag: Ran uansett hvor du går.

• Lørdag: Ran uansett hvor du går.

• Søndag: Billig vin på Solid.

Styr unna

OPPSKRYTT: Tako-pizzaen til Yonas er oppskrytt mener artikkelforfatteren. Mange tromsøværinger sverger likevel troskap til det som utvilsomt er byens mest berømte pizza.

Brannfakkel: Yonas pizzarestaurant er oppskrytt. «Tako»-pizzaen var i en årrekke legendarisk, og du møter nok ennå tromsøværinger som sverger troskap til pizzarestauranten. Etter at Yonas flyttet inn i nye lokaler minner det litt om en fastfoodsjappe i et gammelt ungarsk fabrikklokale, og pizzaen er ikke i nærheten av god nok til å forsvare en stiv prislapp på 400 kroner. Da kan du heller kjøpe to pizzaer for samme pris på hvilken som helst annen pizzaplass i byen.

Konklusjon

Da er du fullstendig oppdatert, og det er bare en ting igjen å gjøre: Tvinn fingrene sammen, vend deg i retning Kunnskapsdepartementet og send en bønn om å fullføre på normert tid til studie-treenigheten: Lånekassen, Mack-bryggeriet og Studentsamskipnaden.