UIT: Fredag var det duket for det årlige store forenings- og organisasjonstorget Studexpo på UiT. Over 80 frivillig- og studentforeninger var representert på torget i strålende solskinn, og hundrevis av studenter tok turen innom. Torget arrangeres i forbindelse med Debutuka, som foregår i disse dager. Sandra Olsen (23) fra Debutukas styre forteller at arrangementet er viktig.

– Dette arrangeres for at alle skal vite om hvilke tilbud som finnes. Det er viktig å delta i studentmiljøet som student, og det er mye man kan bidra med, sier Olsen.

Integrerer

Hun er glad for at så mange er interessert i å vite mer om studenttilbudene.

– Her får de også gratis kaffe og penner, så det kommer godt med, sier hun og ler.

Mange nye studenter har nylig kommet til byen. For mange av disse er dette kanskje første gang de flytter hjemmefra. Da er det viktig å få en myk landing som student i ny by.

– De har ofte mange spørsmål, og det er derfor vi er her. Debutuka finnes for å integrere alle studenter i miljøet, sier Olsen.

– Delta!

Hennes tips til nye studenter er å delta på så mye som mulig.

– Og si hei til folk!

Leder for Debutuka, Ida Sandvik Knudsen (21) er enig.

– Studentenes helse og trivselsundersøkelse viste at det er mange ensomme studenter i hele landet. Undersøkelsen viste også at de studentene som deltar i studentorganisasjoner og fadderordninger er mindre ensomme, hevder hun.

Hun mener derfor de gjør en viktig jobb for studentenes trivsel.

– Og trivsel betyr mye for prestasjon i utdanningen, sier hun.

Sosial idrett

Både idrettslag, musikkfestivaler, og flere foreninger var på plass ved UiT for å rekruttere og informere studenter.

– Her får vi god oversikt. Det er nyttig, sier Marie Hauan, som står sammen med medstudentene Elise Paulsen og Wendy Von Dreunen ved Teknas stand.

I den andre enden av torget finner man studentidrettslagene. Magnus Hvidsten fra TSI ishockey mener idrett kan være en viktig møteplass for studenter.

– Gjennom idrett kommer man i kontakt med folk. Hos oss er det slik at alle er velkommen. Slik tror jeg det er hos alle, sier Hvidsten.

– Jeg brukte helt klart idrett for å komme i kontakt med folk som ny student. Ishockey er veldig sosialt, og her bryr vi oss ikke om ferdighetsnivå, sier Peter Meinert, som er på sitt fjerde år på UiT.