Fra renholdsarbeider til NOSO. Nå tar hun over kommunens kulturledelse

For 18 år siden kom Elena Yakovleva fra Russland til Tromsø som utvekslingsstudent. Etter ei årrekke som fiolinist i byens kammerorkester og NOSO, har hun nå sagt ja til å ta over som kulturleder i Skjervøy kommune.

PENDLER: Inntil videre vil Elena Yakovleva, her fotografert på sin veranda på Kvamstykket, pendle mellom Tromsø og Skjervøy. Foto: Helge Matland 

nyheter

Det er mye som har skjedd med Elena Yakovleva siden hun flytta til Norge og Tromsø. Hun kom over som utvekslingsstudent med null kroner i lomma og kunne ikke ett ord norsk.

– Først var jeg utvekslingsstudent. Da begynte jeg umiddelbart å jobbe som vaskekjerring, og mine opplevelser fra denne virksomheten tok jeg senere inn som en karakter i mitt eget one-woman-show, «Immigrant Blues». Så fikk jeg jobb som distriktsmusiker i Finnmark. Deretter gikk veien tilbake til Tromsø som musiker i Nordnorsk Opera og Symfoniorkester (NOSO), opplyser hun.

Alltid aktiv

– Ved siden av mine faste ansettelser, så har jeg alltid vært aktiv. Jeg har samarbeidet og turnert med flere artister, forfattere og musikere både i Norge og utlandet. Jeg har jobba mye med egne prosjekt og vært produsent for egne show, forteller multikunstneren Elena Yakovleva.

– Jeg gjennomførte blant anna en helt spesiell urpremière under Kulturnatt Tromsø i 2015, et privat arrangement, «Helt eksklusivt-alt inklusivt!» Da tok jeg «Argentina» og publikumsgjester inn i min egen stue, fortsetter hun.

LES OGSÅ: Kultur - kunnskap - nytelse

Ut av komfortsonen

Elena Yakovleva har aldri vært redd for å søke nye utfordringer. I begynnelsen av september begynner hun i et ettårig vikariat med mulighet for fast ansettelse som kulturleder i Skjervøy kommune. Der vil hun blant anna lede kulturskolen med personalansvar og styring av økonomien.

– Mange spør meg om hvordan det er å gå ut av komfortsonen; å tørre å bestemme seg for en brutal endringer i livet og det som kan bli en karriereendring. Jeg tenker umiddelbart filosofisk at vi mennesker bare er på en kort visitt på jorda og at vi er her av to grunner: Den ene er for å utvikle oss og den andre for å være lykkelig. Og er jeg lykkelig, så spiller det ingen rolle hvor jeg er lykkelig. Så enkelt tenker jeg det er, sier Elena Yakovleva.

– Ingenting er en større bekymring enn døden og dit kommer vi uansett, så det er bare å senke skuldrene og leke seg fram med sine drømmer. Jeg tenker også på hvor mange effektive år jeg har igjen på jorda med tanke på at jeg sover en tredjedel av livet. Kan du telle dine år? Mmm, skummelt, fortsetter hun.

LES OGSÅ: Feirer med festkonsert

«Drøm stort!»

Hun har stilt seg flere spørsmål: Hva skal jeg gjøre med mine år? Hva vil jeg føle? Hva skal jeg bruke dem til? Kan vi være ærlig med oss selv?

– Vi tillater oss ofte ikke å drømme stort og sperrer oss selv med tanker som for eksempel: «Nei, det er ikke noe for meg, jeg tørr ikke,» og så videre. Tenker man stort, ønsker sterkt og ser bak horisonten, da får man realisert flere av sine drømmer. Det er jeg helt sikker på, sier Elena Yakovleva.

– Universet har ingen begrensninger. Det meste finnes der for oss alle. Spørsmålet er hva man ønsker. Jeg ønsket for eksempel akkurat nå blant anna å få ei helt ny erfaring og gi så mye som mulig av meg selv som kulturleder i Skjervøy kommune, fortsetter hun.

– Men det betyr ikke at jeg ikke vil savne å spille i Kammerorkesteret og NOSOs mangfoldige produksjoner, og jeg kommer også til å fortsette å jobbe med mine egne prosjekter – som «ElenaShow», legger hun til.