En av disse er farlig, den andre er middagsmat

Det er lurt å vite hva du holder på med når det gjelder soppspising.
nyheter

Flere sopplukkere sto klare med fangsten da soppforeningen startet opp med soppkontrollen søndag ettermiddag på Tromsø Museum.

Connie Rossing Moe og Truls Tunby Kristiansen var møtt opp som sakkyndige.

– Hit kan folk komme og få kontrollert soppfangsten sin, forteller Moe.

Giftige sopper

Giftige sopper kan være til forveksling lik spiselige sopper, og i soppkontrollen kan du få trygghet på at du faktisk har matsopp i kurven.

Kristiansen holder opp to av soppene soppforeningen selv har tatt med seg for å illustrere:

– Den ene er en røyksopp, som er spiselig. Den andre er en ung rød fluesopp, forklarer Kristiansen.

Fluesoppen er, som de fleste vet, giftig. Kristiansen forteller at de opererer med fire kategorier på sopp: Spiselig, ikke matsopp, giftig og svært giftig.

– Ikke bland soppen

Moe råder folk til å holde soppen de plukker adskilt etter sort. I stedet anbefaler hun å holde sopptypene separert i papirposer eller jordbærbeger.

– Ikke bland ting du ikke vet hva er, sier hun.

Moe forteller om en gang de fikk inn en blandet soppfangst der en av soppene var en hvit fluesopp. Det førte til at alt innholdet i kurven, en stor mengde kantareller inkludert, måtte kastes.

– Hvit fluesopp er svært giftig, selv i små mengder, forklarer Moe.

Rødskrubb

Gunveig Dahl hadde tatt med en kurv sopp hun hadde plukket på Senja. Hun har vært på kontrollen før og forteller at hun er medlem av Soppforeningen. Favorittsoppen hennes er rødskrubb.

– Jeg skjærer dem i småbiter, og steker dem i panne på lav varme under lokk til væsken kommer ut av dem, forteller hun.

Når væsken er trukket ut, tar hun av lokket og koker væska inn i soppen igjen. Dette gjør hun for å trekke ut eventuelle giftstoffer fra rødskrubben.

– Rødskrubb må varmebehandles, skyter Kristiansen inn bekreftende.

Etter å ha tilsatt salt og pepper har Dahl sopp hun kan fryse og bruke utover vinteren.

– De kan jeg bruke for eksempel i omelett eller i soppsaus, forteller hun.