Nesten hundre søkere til 45 prosentstilling: – Overveldende

Butikksjef Kjersti Thon er overveldet etter hun fikk inn 80 søknader på en liten stilling. Selv tror hun det er for at hun driver en av Norges mest sjarmerende bokhandler.

FORNØYD: Butikksjef Kjersti Thon er storfornøyd med ansatte  Foto: Trond Tomassen

BØKER: – Jeg tror det er folk som liker lukten av bøker som søker seg jobb her, sier Thon. 

nyheter

STORGATA: – Jeg blir overveldet av at så mange vil ha jobb her. Vi får inn åpne søknader minst en gang i uka. Veldig mange ønsker av en eller annen grunn å jobbe i bokhandel, og aldersspennet på søkerne er fra 16 til 60 år. Det er nok bibliotekunger. Folk som har vokst opp på biblioteket og liker lukta av bøker, sier hun.

Luker ut

Thon ser etter en del ting når hun velger sin neste ansatt.

LES OGSÅ: Klar med ny bok - handler om Bobbysocks paljettjakker og Gay Pride på Finnsnes

– Jeg luker ut 30 prosent av søknadene på skrivefeil eller dårlig språk. Neste 30 prosent er fulltidsstudenter som vil slite med å jobbe på dagtid parallelt med studier og forelesninger. Da sitter vi igjen med 18 personer, og ni av de skal på intervju i neste uke, forteller hun.

I tillegg er hun på utkikk etter salgserfaring.

– Mange elsker bøker men glemmer at vi også er en butikk, og må selge ting. Derfor kikker vi særlig etter folk som kan selge.

Sjeldent åpninger

Til tross for stor pågang er det sjeldent åpninger på bokhandelen.

– Det går flere år mellom hver gang vi lyser ut stillinger. For mine folk slutter nesten aldri. De blir her gjerne i flere år, under hele studiet eller skoletiden. Hun som nå slutter har jobbet her i fem år, og går nå over til å bli butikksjef selv, for Norli på Nerstranda.

Det er ikke første gang Thons ansatte går over til daglig lederstillinger i bokbransjen.

LES OGSÅ: Mammuten er ikke utdødd

– Fire av mine ansatte har gått over til å bli daglige ledere i andre bokhandler, mens jeg har vært butikksjef. Det handler om å motivere dem og lær de opp. En god sjef holder kanskje på de dyktige ansatte, men en god leder dytter de opp og fram.

Kråkeslott

Thon mener det er noe spesielt med Ark i Storgata.

– Dette er den fineste Ark-butikken i landet. Bare se på den, det er fullt av kriker og kroker. På vinteren er det iskaldt, og på sommeren er det glovarmt. Men det er en sjarmerende butikk, og det er nok folk vil jobbe her, sier hun.