I april begynte ting å komme på plass inne på nye Tvibit, eller den gamle brannstasjonen som mange kaller det. Øvingslokalene og studioet er allerede tatt i bruk av byens band, kafeen går så det suser og aktiviteten på filmhuset har aldri vært større.

Høytidelig fest

Nå er også absolutt alt annet på plass i det nye huset til Tvibit, og ledelsen kan med god samvittighet invitere resten av byen til den meget høytidelige åpningsfesten, som varer over tre dager.

– Det blir åpningstaler i kafeen, men vi åpner alle dører og vil ha høyttalere ut på gata for dem som ikke får plass her inne, sier Sif Vik, nestleder på Tvibit.

Stenger gata

Det er kulturministeren, Linda Hofstad Helleland, som står for den formelle åpningen av huset på onsdag.

– Det er mye som skjer helt fram til fredag ettermiddag. Da slutter vi litt tidlig på grunn av Rakettnatt, sier Vik.

– Alle som vil inn og kikke er velkommen. Det er mange som allerede har gjort det, men dette er gratis og uten aldersgrense. Det er mange som er interesserte i å se Kysten studio, og det er jo allerede booket i lang tid. Nå har du muligheten, sier leder ved Tvibit, Christian Hyld.

Håper på å avdekke faktafeil

I tillegg til all festivitet, lanserer også Robert Dyrnes leksikonet «Tromsø brenn!», som er en oversikt over alle musikkutgivelsene av tromsøartister fra 1963 til og med i dag.

– Han har også laget et kapittel om «tromsølåt», som var en serie med konserter fra 1976–86 med musikere som spilte på dugnad for å samle inn penger til øvingslokale i byen. Pengene har blitt forvaltet og vært utslagsgivende for blant annet Kysten studio og dette huset. Man kan på mange måter si at det var starten på det hele, sier leder ved Kompetansesenter for Rock, Fredrik Forssman, som også desperat leter etter faktafeil i boken til Dyrnes.

– Jeg har ikke funnet noen enda, men jeg skal finne noen!

Dagny spiller

Kommer: Dagny Norvoll Sandvik er med på å åpne nye Tvibit.

Selv om festivalen varer i tre dager, er det ingen tvil om at høydepunktet er allerede på onsdag. Da står den høyaktuelle tromsøartisten Dagny på scenen.

– Det er veldig stas for oss at hun kommer. Det er en artist som har vært innom huset veldig mange ganger. Nå er hun jo i en posisjon hvor hun kan nå så langt som hun bare vil. Hun er nok en stor inspirasjon for alle som bruker huset, sier Vik.