Dette har du trolig gjort feil hele livet

Det å gå på do burde være det enkleste i verden, men gjør du det rett? Sannsynligvis ikke.

  Foto: Ole Petter B. Stokke

nyheter

Visste du at det i flere år har vært stor debatt rundt det å sitte med rak rygg på do eller å sitte på huk?

Stadig flere forskere mener at mange mageplager, som er spesielt utbredt i Vesten, stammer fra måten vi sitter på toalett når vi gjør fra oss.

Gastroenterolog Vincent Ho ved Western Sydney University skriver i et innlegg på The Daily Mail at det er mange fordeler ved å gjøre nummer to på huk:

- Når endetarmen fylles opp med avføring, trekker den seg sammen. Dette fører til at den glatte muskulaturen i endetarmen slapper av. Puborectalis muskelen som går rundt endetarmen som en slynge, vil normalt trekke rektum fram for å skape en stram vinkel, kalt anorektal vinkelen. Under avføring vil også denne muskelen slappe av og vinkelen vil utvides. Når du sitter på huk vil vinkelen sørge for en enda klarere og lettere passasje for avføringen gjennom endetarmen, skriver Ho.

Mange fordeler

I et forsøk kom det fram at folk som satt på huk gjorde seg ferdig i gjennomsnitt på 51 sekund, mens folk som satt vanlig på do brukte 114 (på lave do) og 130 sekunder (på høye do).

Andte forsøk har vist at å sitte på huk minsker sjansen for rifter i endetarmen og kan være til god hjelp for folk med kronisk forstoppelse.

Flere forskere påstår at teknikken også kan hjelpe mot hemoroider, minske sjansen for tykktarmkreft og hjelpe mot kronisk inflammatorisk tarmsykdom, men det finnes det så langt lite hard data på.

Så om du er mye plaget med magen, kan nok det å prøve å sette deg på huk være verdt er forsøk.