Det går mot at Zapffe får plass oppkalt etter seg

Det skulle ikke mye lobbyering til fra Kristian Fr. Figenschow og Lennart Lidström før de fikk viljen sin.

SKAL OPPKALLE PLASS ETTER ZAPFFE: Anne-Linn Lernes Høiseth (R) f.v., Vanja Terentieff (H), regissør Lennart Lidström og skuespiller Kristian Fr. Figenschow jr. går inn for å få et sted i Tromsø oppkalt etter Peter Wessel Zapffe. 

nyheter

Onsdag legger Hålogaland Teater ut på turné med monologen «Zapffe», om filosof og tromsøgutten Peter Wessel Zapffe. Siden urpremièren under Festspillene i Harstad har debatt gått om å kalle opp en gate, torg eller sted i Tromsø etter Zapffe. Tirsdag møtte skuespiller Kristian Fr. Figenschow og regissør Lennart Lidström opp på Rådhuset i Tromsø for å legge fram sin sak.

LES OGSÅ: Fire års arbeid og 5.000 sider har blitt en times monolog

– Nesten glemt

– Zapffe har nesten blitt helt glemt både lokalt og nasjonalt. Han er mer anerkjent og får mer oppmerksomhet i utlandet enn han gjør her hjemme, og det er jo veldig synd, sier Figenschow.

Han får overveldende støtte fra Vanja Terentieff (H) leder i Kultur-, idrett- og friluftskomiteen og Anne-Linn Lernes Høiseth (R) som er nestleder.

– Vi hadde egentlig bestemt oss for å gå inn for forslaget før Kristian og Lennart stoppet innom. Det sies jo at man ikke kan bli profet i egen by, men jeg er overbevist om at vi får dette til, sier Terentieff.

LES OGSÅ: Den fordømte nordsvensken (Pluss-sak)

Hemmelig hvor

Selv om det virket som om det allerede var bestemt hvilket sted som skal kalles opp etter Zapffe, får vi nok neppe fasit før tidligst når monologen har tromsøpremière 28. september.

– Vi skal prøve å ha en gladnyhet til dere klar til premièren. Zapffe som den muntre pessimisten med glimt i øyet og galgenhumor representerer noe veldig nordnorsk, og vi synes det er utrolig bra at Hålogaland Teater er med å få Zapffe tilbake i bevisstheten vår. Min mor vokste opp i Tromsø og jeg kan ikke egentlig huske å ha hørt noe om han før nå tidligere i år, forteller Terentieff til Figenschow og Lidström.

LES OGSÅ: - Zapffe ville ikke ha satt pris på å få en steintrapp oppkalt etter seg