Sandberg hilste på rognkjeksen

Nofima sitt senter for marin akvakultur på Kvaløya gjør en viktig jobb for oppdrettsnæringa. Det fikk fiskeriministeren føle på kroppen tirsdag.
nyheter

KRAKNES: Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) fikk tirsdag sin første omvisning på Nofima sitt forskningsanlegg på Kvaløya.

Matforskningsinstituttet har i senere år hatt fokus på torskeoppdrett, men forsker også på bekjempingen av lakselus. Avl av fiskearten rognkjeks blir en stadig viktigere del av bekjempinga av parasitten.

LES OGSÅ: Norsk økologisk laks nektes godkjentstempel i EU

På Kraknes avler de fram rognkjeksfamilier som er genetisk disponert til å være ekstra sulten på lakselus – og dermed en mer effektivt kur innen lakseoppdretten.

– Torskeoppdrett og levendelagring viktig

Fiskeriministeren lot seg imponere av anlegget på Kvaløya, og understrekte betydningen av forskning for å bedre oppdrettsnæringens resultater.

– Det ville ha vært sløseri å ikke ta i bruk ekspertisen som finnes her, sier Sandberg, med adresse til de ansatte på forskningsanlegget.

Fiskeriministeren var spesielt opptatt av å formidle viktigheten torskeoppdretten kan ha i framtida.

– Markedet for fersk torsk vil alltid være der, og vi jobber kontinuerlig for å komme oss inn i nye markeder. Oppdrett og levendelagring er viktig i så måte. Den ville torskebestanden går ned, og på denne måten kan vi selge fersk torsk hele året.

Over 2000 torskefamilier

Sandberg fikk også «håndhilse» på rognkjeksyngel direkte fra karene.

– Det jobbes med lakselusproblematikken på mange felt. Her avler de fram den ideelle rognkjeksen for lakselusspising, og ikke-medikamentelle metoder for fjerning av lakselus er svært viktig.

LES OGSÅ: «Kunnskap er noe herk»

Seniorforsker ved instituttet, Atle Mortensen, forteller at de er i besittelse av over 2300 torskefamilier, og drøyt 60 rognkjeksfamilier.

– Dette er tilstrekkelig til å gjøre fornuftig forskning på genetikk, sier Mortensen.

Fra én til 35 prosent

Å produsere levende fôr til torskeyngelen er kritisk, og Fiskeriministeren kommer inn på at fôrproblematikken innen den nasjonale torskeoppdretten fortsatt eksisterer. Utviklingen på Nofimas anlegg på Kvaløya har definitivt gått rett vei i avlen av torsk, siden programmet ble startet for femten å siden.

– I starten lå overlevelsesprosenten for torsk, etter klekking, på under én prosent. I fjor lå den på 35 prosent, sier seniorforskeren.