Tvibit:

Åpnet ungdommens storstue

Kulturminister Linda Hofstad Helleland brukte en virtuell motorsag for å offisielt åpne ungdomskulturhuset Tvibit onsdag kveld.
nyheter

SENTRUM: – Jeg er virkelig imponert. Jeg har ikke sett makan til dette huset noen steder. Andre byer vil valfarte til Tromsø for å se hva man har fått til her, sier hun til iTromsø like før den offisielle åpningen.

Ungdomshuset Tvibit har eksistert i snart 16 år, og har fram til i vår holdt til i lokaler i Fredrik Langes gate. Når det nye ungdomshuset nå åpner i den helt ombygde gamle brannstasjonen i Parkgata er det som et resultat av den største nasjonale satsingen på ungdomskultur noensinne.

Motorsag-minister

– Jeg er veldig stolt av å ha fått komme hit til Tromsø for å få gjennomføre åpningen. Jeg har vært her hele dagen og blitt vist rundt på huset – og jeg skulle nesten ønske at jeg var 17 år igjen, og bodde i Tromsø, sier Helleland med en latter.

LES OGSÅ: Åpningsfestivalen på Tvibit:– Hele byen er invitert

Kulturministeren fikk æren av å «klippe snora» til det nye ungdomskulturhuset, selv om det verken fantes saks eller bånd. Isteden fikk statsråden på seg et par virtual reality-briller – og publikum fikk følge med på en storskjerm da hun brukte en virtuell motorsag til å markere åpningen.

Inspirasjonskilde

Helleland var som sagt imponert over huset og dets innhold. Hun oppfordret både brukerne av huset og de ansatte om å være inspirasjon for resten av landet.

– Vis vei til vi hvordan vi kan løfte norsk kunst og kultur og hvordan vi kan støtte talenter, sa hun.

LES OSGÅ: Dagnys karriere begynte på Tvibit – nå vil hun gi noe tilbake

En rekke talere gratulerte brukere og ansatte med at Tvibit endelig kunne tas i bruk – noe som gledet Christian Hyld og Sif Vik – to av de virkelige ildsjelene bak ungdomskulturhuset.

– Huset har blitt så mye bedre enn vi hadde håpet på. Vi har kunnet «teste» det ut nå i sommer, og det fungerer veldig bra, sier Hyld.

Hardt arbeid

Sif Vik – som har vært prosjektleder for Brannstasjonsprosjektet – var rørt over all skryt som ble levert fra talerne. Hun forteller at de første planene på å flytte daværende Tvibit til den fraflyttede brannstasjonen så dagens lys i 2006.

– I 2007 ble de første pengene til prosjektet bevilget, forteller hun.

Det har imidlertid ikke vært plankekjøring fram til åpningen.

– Det har vært mange skjær i sjøen underveis som hadde kunnet velte hele prosjektet, men etter at det ble endelig vedtatt at vi skulle gjennomføre prosjektet i november 2014 har vi jobbet steinhardt for å få det gjennomført, sier hun.

Stolt ordfører

Ordfører Kristin Røymo holdt den første av talene – og hun skrøt uhemmet av det arbeidet som Tvibit har lagt ned de seneste 16 årene. Hun var også svært imponert over det politiske og økonomiske spleiselaget som ligger bak Tvibit.

LES OGSÅ: Hun skal åpne nye Tvibit

– Politikerne har turt å bruke kommunens mest verdifulle tomt til å satse på ungdomskultur. Og det er mange som har støttet prosjektet, både privat næringsliv, offentlige myndigheter og frivillige, sier hun.

Ungdomsskryt

Mest applaus fikk imidlertid leder i Ungdomsrådet, Astrid Johannessen etter hennes åpningstale.

– Tvibit er et hus der alt er mulig – og nesten alt er lov. De ansatte gir de unge muligheten til å følge sine drømmer, sa hun.