SENTRUM: – Jeg er virkelig imponert. Jeg har ikke sett makan til dette huset noen steder. Andre byer vil valfarte til Tromsø for å se hva man har fått til her, sier hun til iTromsø like før den offisielle åpningen.

Ungdomshuset Tvibit har eksistert i snart 16 år, og har fram til i vår holdt til i lokaler i Fredrik Langes gate. Når det nye ungdomshuset nå åpner i den helt ombygde gamle brannstasjonen i Parkgata er det som et resultat av den største nasjonale satsingen på ungdomskultur noensinne.

Motorsag-minister

– Jeg er veldig stolt av å ha fått komme hit til Tromsø for å få gjennomføre åpningen. Jeg har vært her hele dagen og blitt vist rundt på huset – og jeg skulle nesten ønske at jeg var 17 år igjen, og bodde i Tromsø, sier Helleland med en latter.

Kulturministeren fikk æren av å «klippe snora» til det nye ungdomskulturhuset, selv om det verken fantes saks eller bånd. Isteden fikk statsråden på seg et par virtual reality-briller – og publikum fikk følge med på en storskjerm da hun brukte en virtuell motorsag til å markere åpningen.

Inspirasjonskilde

Helleland var som sagt imponert over huset og dets innhold. Hun oppfordret både brukerne av huset og de ansatte om å være inspirasjon for resten av landet.

– Vis vei til vi hvordan vi kan løfte norsk kunst og kultur og hvordan vi kan støtte talenter, sa hun.

LES OSGÅ: Dagnys karriere begynte på Tvibit – nå vil hun gi noe tilbake

En rekke talere gratulerte brukere og ansatte med at Tvibit endelig kunne tas i bruk – noe som gledet Christian Hyld og Sif Vik – to av de virkelige ildsjelene bak ungdomskulturhuset.

– Huset har blitt så mye bedre enn vi hadde håpet på. Vi har kunnet «teste» det ut nå i sommer, og det fungerer veldig bra, sier Hyld.

Hardt arbeid

Sif Vik – som har vært prosjektleder for Brannstasjonsprosjektet – var rørt over all skryt som ble levert fra talerne. Hun forteller at de første planene på å flytte daværende Tvibit til den fraflyttede brannstasjonen så dagens lys i 2006.

– I 2007 ble de første pengene til prosjektet bevilget, forteller hun.

Det har imidlertid ikke vært plankekjøring fram til åpningen.

– Det har vært mange skjær i sjøen underveis som hadde kunnet velte hele prosjektet, men etter at det ble endelig vedtatt at vi skulle gjennomføre prosjektet i november 2014 har vi jobbet steinhardt for å få det gjennomført, sier hun.

Stolt ordfører

Ordfører Kristin Røymo holdt den første av talene – og hun skrøt uhemmet av det arbeidet som Tvibit har lagt ned de seneste 16 årene. Hun var også svært imponert over det politiske og økonomiske spleiselaget som ligger bak Tvibit.

– Politikerne har turt å bruke kommunens mest verdifulle tomt til å satse på ungdomskultur. Og det er mange som har støttet prosjektet, både privat næringsliv, offentlige myndigheter og frivillige, sier hun.

Ungdomsskryt

Mest applaus fikk imidlertid leder i Ungdomsrådet, Astrid Johannessen etter hennes åpningstale.

– Tvibit er et hus der alt er mulig – og nesten alt er lov. De ansatte gir de unge muligheten til å følge sine drømmer, sa hun.