ØRNDALEN: – Jeg er avhengig av bil for å kunne levere mine barn i barnehage og SFO. Det er en svært fortvilet situasjon for oss at Studentsamskipnaden ikke legger til rette for oss som har elbil og som ønsker å være miljøvennlige, sier Marita Skaba.

Hun og samboeren og deres to barn – på fire og seks år – bor i studentboligene i Tunveien på Skattøra. De to barna går på skole og i barnehage i Tromsdalen, og for å rekke å levere og hente dem må paret ha bil.

LES OGSÅ: Her kjører "alle" elbil

Miljøvalg

– Vi kjøpte en elbil for at det skulle være rimeligere og mer miljøvennlig, men nå ser det ut til at vi enten må bli husløse eller kjøpe ny bil, sier Skaba oppgitt.

I tilknytning til studentboligene i Ørndalen finnes det ikke tilrettelagte ladestasjoner for elbiler.

Her er meldingen Marita Skaba fikk da hun ladet bilen ved å bruke en skøyteledning.

– Samskipnaden har visst at flere og flere bruker elbil – og derfor burde man ha tatt høyde for dette. Vi lever tross alt i 2016 når mange

ønsker å leve mer miljøvennlig, sier Skaba.

LES OGSÅ: Her er Tromsøs ukjente hurtigladere

Hun mener at mangelen på ladestasjoner burde ha blitt opplyst om i leiekontrakten for studentboligene.

Må kanskje flytte

– Det står at lading av elbiler skal skje på «anviste ladestasjoner». Men når det ikke finnes noen «anviste ladestasjoner» – hva skal jeg gjøre?

– Vi må kanskje flytte herfra siden Studentsamskipnaden ikke vil tilrettelegge for elbiler, sier hun.

Som en nødløsning har hun dratt en skjøteledning ut gjennom vinduet fra leiligheten. Dette har hun imidlertid fått en skarp reaksjon på fra vaktmester, og hun har nå fjernet den.

LES OGSÅ: Så mange elbiler er det i Tromsø

Skaba mener at det var en unødvendig frekk kommentar av vaktmesteren å påpeke at de ikke kunne tilrettelegge for studenter med elbil, siden de ikke har tilrettelagt med bensinpumper for alle de andre studentene som bor i studentboliger.

FORTVILER: Marita Skaba kan ikke lade sin elbil der hun bor – og Studentsamskipnaden nekter å installere ladestasjoner. – Vi risikerer å måtte flytte fordi vi klarer oss ikke uten bil, sier hun.

Hun har prøvd å finne løsninger på problemet, men det er vanskelig å finne slike.

For få ladestasjoner

– Det finnes seks ladestasjoner på universitetet som alle studentene og ansatte skal dele på. Jeg har aldri kunnet komme tidsnok for å kunne bruke dem på grunn av at jeg må levere barn i barnehage og på skole, sier hun.

Derfor har hun sett seg nødt til å dra rundt i byen for å leite etter hurtigladestasjoner – eksempelvis på Jekta eller hos enkelte bilforretninger.

LES OGSÅ: Vil teste ut el-taxi

– Da må jeg sitte en time i bilen mens den lader, og alle skjønner jo at det blir uholdbart, sier Skaba.

Kjøper ikke argumentene

Argumentene fra Studentsamskipnaden om at det vil være for kostbart å installere ladestasjoner, gir hun ikke mye for.

– Det handler om å dra noen ekstra kretser fram til parkeringsanlegget – noe som ikke kan koste særlig mye, siden det allerede er belysning der. Jeg skulle om så kunne betale stikkontakten selv om det ville hjelpe, sier hun.

– Ingen etterspørsel tidligere

Studentsamskipnaden sier at man ikke har noen umiddelbare planer på å få på plass nye ladestasjoner for elbiler.

– Tidligere har det ikke vært etterspørsel etter ladestasjoner, så vi har ikke prioritert slike. Vi har heller brukt studentenes penger på å bygge boliger, sier direktør i Studentsamskipnaden, Hans Petter Kvaal.

Ifølge ham er det for store kostnader knyttet til etablering av ladestasjoner at det ikke lar seg gjøre å avhjelpe dagens mangel på lademuligheter.

– Vi kan nok ikke oppfylle behovene til alle, sier han.

Direktør Hans Petter Kvaal i Studentsamskipnaden. Foto: KNUT-EIRIK LINDBLAD

Å la leietakere bruke skjøteledninger fra leiligheten er ikke akseptabelt, sier campusleder i Tromsø, Ellen Appelbom.

Brannfarlig

– Det kan vi ikke godta på grunn av brannsikkerhetsårsaker. Man kan ikke bruke slike ledninger, sier hun.

Samtidig sier hun at hun har full forståelse for at det kan oppstå problemer for enkelte av leietakerne.

– Men jeg tør ikke å si når vi kan ha flere ladestasjoner på plass, sier hun.

Det samme sier Hans Petter Kvaal.

– Om behovet øker vil vi muligens få fortgang. Vi har begynt å se på saken, og skal utrede den – men når ladestasjonene kan være på plass kan jeg ikke si, sier direktøren.