Tromsø fortsatt på klamydiatoppen – slik vil de bekjempe sykdommen

Fysioterapeutstudenten Lisa Kristensen (20) vil vite om hun har klamydia og var blant studentene som testet seg på klamydiadagen på UiT.

KLAMYDIADAG PÅ UIT: Student Lisa Kristensen tok klamydiatesten, mens medisinerstudent Kjell Gunnar Vangen og helsesøster Anne Lill Aasan følger med på utfyllingen av skjemaet. 

Fakta om klamydia
 • Infeksjonen rammer i hovedsak personer mellom 15–24 år.
 • Majoriteten av alle dem som tester seg er 25 år eller eldre.
 • Du bør teste deg for klamydia etter hver gang du har hatt ubeskyttet sex med en ny partner, eller du har ett eller flere symptomer på klamydia.
 • Det er flere kvinner enn menn som tester seg, men andelen positive klamydiaprøver blant de undersøkte ligger høyere hos menn enn hos kvinner i alle aldersgrupper.
 • I 2017 kunne Folkehelseinstituttet fortelle at Oslo har gått forbi Troms og Finnmark når det gjelder antall registrerte tilfeller av klamydia, sett i forhold til folketallet.
 • En av fem som har samleie med en smittet person vil ,statistisk sett, få infeksjonen.
 • Infeksjonen kan, dersom den ikke behandles, føre til redusert fruktbarhet hos kvinner.
 • Kondombruk, oppsporing av smittebærere og antibiotikabehandling er viktig for å bekjempe sykdommen.
 • Klamydia smittes ved samleie; ved kontakt mellom slimhinner på kjønnsorganer eller i endetarmen.
 • Tiden fra smitte til symptomer (inkubasjonstid) er 5–14 dager.
 • I 60–80 prosent av tilfellene vil imidlertid ikke infeksjon i kjønnsorganene gi klare symptomer.
 • Kvinner kan få symptomer i form av utflod fra skjeden og småblødninger mellom menstruasjonene.
 • Menn kan få utflod fra urinrøret, hyppig vannlating og betennelse i bitestikkelen.
 • Kilde: Folkehelseinstituttet
nyheter

Da iTromsø spurte om noen av dem om testet seg om de ville stille opp i avisa, var det stort sett ingen som ville. Mange unnskyldte seg med at de hadde gått «lysløypa» natta før og ikke følte seg helt presentabel. Med ett unntak.

– Jeg vil få avkreftet eller bekreftet om jeg har kjønnssykdommen klamydia. Det er viktig å vite for å kunne behandle sykdommen og ikke gå rundt med den, sier Lisa Kristensen.

Les også: Så mye sex har vi - og så mange «faker» orgasme

På klamydiatoppen

Medisinernes seksualopplysning (MSO) i samarbeid med sosialmedisinsk senter på UiT og venerologisk poliklinikk på UNN arrangerte torsdag testdag på Teorifagbygget og i lysgården på MH. Her var det mulig for alle, spesielt de unge, nyankomne studentene å teste seg gratis for klamydia.

Tromsø og de to nordligste fylkene har den lite ærefulle hedersbetegnelsen å være på klamydiatoppen i Norge. Ved tidligere klamydiatester har det ifølge helsesøster Anne Lill Aasan i studenthelsetjenesten fremkommet at mellom fem og ti prosent av prøvene var positive.

– Vi har tilbud om drop in for klamydiatest, og det er mange studenter som tester seg hos oss gjennom hele året. Det er viktig at det settes søkelys på å teste seg for klamydia, sier Aasan.

Les også: Tester studentene for klamydia

Sjenerte studenter

På UNN tilbyr venerologisk poliklinikk undersøkelse og behandling uten henvisning fra lege. For å finne ut om man har klamydia må det avgis urinprøve på et lite prøverør. Svaret vil foreligge om 14 dager.

Da iTromsø var innom campus midt på dagen hadde over hundre studenter avgitt prøve. Mens det var tilløp til kø blant studentene på MH-bygget, var det heller glissent foran klamydiastanden på Teorifagbygget.

Les også: Slik sjekker du deg for klamydia

– Folk er litt mer sjenerte og synes det er ekkelt med så mye folk rundt. Det virker som det er større aksept for å teste seg blant studentene på helsefag, sier Mariell Leinan, arbeidsansvarlig for MSO Tromsø, på standen på Teorifagbygget.

– Det er nok fortsatt skambelagt, spesielt blant unge, å teste seg for klamydia. De synes det er flaut og tror testen må gjøres i offentlighet. Mange vet ikke nok om klamydia, sier medisinstudentene Juni Bull og Kjell Gunnar Vangen, som delte ut prøveglass i lysgården på MH.

Les også: Så skadelig kan pølser og vin være

Partnerbytte

På standen sin hadde de også en stor kurv med kondomer og gummipeniser for å øve seg på å tre dem på.

– Vi opplever at mange ikke skjønner hvorfor de skal bruke kondom, at det ikke bare hindrer graviditet, men også hindrer kjønnssykdommer.

–Hvor ofte bør man teste seg for klamydia?

– Ved hvert partnerbytte, sier medisinstudentene.