Stein Rudaa har vært fylkesdirektør i Nav Troms siden etableringen i 2006. Etter seks år i jobben, i 2012, tok livet imidlertid uventet vri – han fikk diagnosen kreft.

Likevel ble ikke det slutten på arbeidet i Nav. I fire år fortsatte han i lederjobben til tross for sykdommen, men nå har altså tiden kommet for å gi seg av hensyn til egen helse.

– Jeg har helseproblemer og har vært operert for kreft, har gått gjennom strålebehandling og andre typer behandlinger. Jeg har tenkt gjennom sommeren, og kommet fram til at tiden er inne for å gå av med pensjon. Jeg blir ikke yngre med årene, forteller Rudaa, som i oktober fyller 67.

Pensjonisttilværelsen

Formelt står Rudaa i stillingen ut året.

– Jeg har min siste arbeidsdag 25. november, slår han fast.

Ifølge fylkesdirektøren har han hatt en grei dialog med Arbeids- og velferdsdirektoratet, hans arbeidsgiver, om beslutningen sin. Fredag ble de ansatte informert om valget hans.

– Hvor går veien videre nå?

– Jeg går jo av for å ta vare på helsa, og det skal jeg ta på alvor, svarer Rudaa, som likevel ikke utelukker at han kommer til jobbe litt i årene fremover.

– Jeg skal smake litt på pensjonisttilværelsen, men har jeg kapasitet, kan jeg jo kanskje brukes til noe, sier han.

Familie og reiser

Rudaa ser fram til å tilbringe mer tid med kona og familien sin.

– Kanskje får vi reist litt mer, og kanskje får jeg snekret litt, sier han og ler.

66-åringen medgir dog at pensjonisttilværelsen ikke utelukkende lokker.

– Det er klart det kan virke litt skummelt å gå av med pensjonen. Det er noe jeg tror gjelder for alle. En ting er i hvert fall sikkert, jeg skal ikke bli en slik pensjonist som også jobber som spesialrådgiver og blir en syvende far i huset, konstaterer han.

Et privilegium

– Når du ser tilbake på arbeidet du har gjort i Nav fra oppstarten i 2006 og fram til i dag, hva tenker du?

– Det har vært en spennende og rik tid, og det er et privilegium å få jobbe med noe som betyr noe for så mange mennesker i sårbare posisjoner, være det seg grunnet sykdom eller arbeidsløshet, sier han.

Siden 2006 har Rudaa vært med på å etablere Nav-kontorer i alle kommunene i Troms.

– Det har vært en godt samarbeid med kommunene, som er medeiere i kontorene, og vi har bygget opp et godt Nav-lederkorps. Det er nok mange delte meninger om Nav, men om man går inn og ser på statistikken, så kan vi se at etatene har blitt flinkere å få folk i arbeid, og det er jo nettopp det som er målet. Det og at færrest mulig mottar passive ytelser, sier Rudaa, og fortsetter:

– Vi ser i dag i mange kommuner at det er mindre sosialutbetalinger enn ved etableringen av Nav. Det betyr imidlertid ikke at behovet er mindre, men at vi har lykkes med å få flere i arbeid.