Kommentaren

«Å utvikle kan være så mangt»

Statsminister Erna Solberg lover oljeindustrien nye utbyggingsområder, skriver Dagens Næringsliv mandag. Når hun utdyper det, er det Lofoten og Vesterålen hun vil gyve løs på.
nyheter

Eller «Jeg mener vi bør utvikle Lofoten og Vesterålen», som hun så elegant sier det. Og vi vet alle hva å utvikle her vil si.

Hadde Erna snakket engelsk, ville hun sannsynligvis sagt «Drill, baby drill!». For det er dét verbet «utvikle» i praksis betyr. Det er selvsagt også litt rørende å se at det er folket i Lofoten og Vesterålen hun først og fremst tenker på.

«For Lofoten og Vesterålen hadde det vært positivt om en hadde fått til den type aktivitet. Det har vært fraflyttingsområder som trenger en stimulans», sier statsministeren ømt og omtenksomt.

Les også: «Svømmende gullbarrer rett utenfor stua vår»

Jeg blir så rørt. Tenk at statsministeren tenker på fraflyttingsområder i Nordland, at regjeringen nå vil brette opp ermene og bekjempe fraflyttingen i potensielle leteområder for olje.

At det siden 2009 derimot har vært en reell befolkningsvekst i de aktuelle områdene er noe Erna ikke tillegger all verdens relevans. Det viktigste er å opprettholde bildet av Nord-Norge som en landsdel preget av armod, slit ei, frossen og karrig jord og et folk med lua i handa, som det så vakkert er beskrevet i nordnorsk julesalme. Og at vi dermed trenger olje for i det hele tatt skulle orke å bo her.

Men det er jo som kjent tanken som teller. Derfor er det er nesten så jeg feller en oljemarinert tåre på vegne av kystbefolkningen i Lofoten og Vesterålen. Og selvsagt også for at myndighetene vil hjelpe til med å bremse den såkalte «oljekrisa».

Hvilke konsekvenser en eventuell utslipp- og miljøkrise vil medføre for de ufattelig rike havområdene er åpenbart ikke like relevant. Slikt er jo bare negativ festbremsretorikk.

Har skrevet om dette tidligere (den eminente tegninga til Odd Klaudiussen er fra en kommentar i herværende avis i mars i år), og gjentar mer enn gjerne:

Eksperter tror det ligger olje under havet for 1500 milliarder kroner, bare utenfor Lofoten og Vesterålen. Det er selvsagt veldig mye penger. Men det er verdier som er skapt i løpet av cirka én million år, den er ikke fornybar og den forurenser.

Det blir et årlig bidrag på stusslige halvannen million kroner. Og bare for å ha det sagt: Selv norsk olje og gass forurenser, om petroleumsindustriens lobbyister gjentar aldri så mange ganger at det vi driver med er så uhorvelig mye renere enn det alle slemmingene i utlandet gjør.

Les også: De virkelige heltene våre

Torskens bidrag alene er seks milliarder kroner i statskassa. Hvert eneste år. Og den er fornybar. Og vi kan, i motsetning til oljen, spise den. I alle mulige slags velsmakende varianter.

«Utvikle». Det kan altså virkelig være så mangt.