I mars i år oppsøkte to tenåringsgutter på henholdsvis 18 og 15 år en videregående skole i Tromsø for å møte to kamerater. I et friminutt gikk de deretter bort til en annen elev – som da ble utsatt for vold.

Den yngste av de tiltalte er nå 16 år.

Les også: Drapsdømt står uten forsvarer få dager før ankesaken

Sparket elev i hodet

Der skal den eldste ha lagt den fornærmede eleven i bakken, og deretter deltok begge to i spark og tramp mot elevens hode eller overkroppen. Den eldste av de to er også tiltalt for å ha stjålet en iPhone fra en annen i Storgata i mars i år og for at han i april bar en tollekniv på Jekta storsenter uten å ha noe aktverdig formål.

Da saken kom opp for retten, erkjente 18-åringen seg kun skyldig i å ha båret kniv på offentlig sted. Den yngste av de to erkjente ikke straffskyld.

Les også: Mann (30) tiltalt for å ha forsøkt å kidnappe barn fra Tromsø-skole

Seks vitner

Retten mottok forklaring fra i alt seks vitner. Den eldste av de to tiltalte og den fornærmede i saken har forut for hendelsen hatt en konflikt og truet hverandre.

Den yngste har forklart at han kun var deltakende i voldsepisoden ved at han prøvde å fjerne den eldre kameraten fra situasjonen, men retten finner det bevist utover enhver rimelig tvil at han også var aktivt involvert i slåsskampen.

Vitnene forklarte også i retten at begge de tiltalte var aktive i voldsutøvelsen.

Den eldste ba seg frikjent fordi han mente han ble provosert og at dette ledet til slåsskampen, men det var ikke retten enig i.

For tiltalepunktet om en stjålet iPhone ble 18-åringen frifunnet.

Les også: 16 år gammel jente tiltalt for politivold

Grovt ran

18-åringen ble i Bergen tingrett i sommer dømt for grovt ran. Derfor ser retten det som hensiktsmessig å avsi en fellesdom og har lagt vekt på mannens unge alder, samt at han fremstår som motivert til å endre sin adferd.

Derfor mener retten at en ubetinget fengselsstraff vil kunne være ødeleggende for hans utvikling. Han ble i Nord-Troms tingrett idømt ungdomsstraff for knivbæringen og kroppskrenkelsen, med en gjennomføringstid på ett år og to måneder.

Den 16 år gamle gutten er tidligere ustraffet og straffes for forsøk på kroppskrenkelse.

Han ble idømt 18 dagers betinget fengsel.