– Kan forbli smittet resten av livet

I verste fall kan de ansatte som er smittet av MRSA-bakterien aldri jobbe mot pasienter igjen.

SMITTEVERNOVERLEGE: Torni Myrbakk  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Smittevernoverlege Torni Myrbakk forteller at en rekke tiltak er igangsatt for å hindre at flere blir smittet av MRSA-bakterien som er oppdaget på avdelingen for nyfødt intensiv på UNN.

– Vi isolerer pasientene som nå er smittet, og de ansatte som er smittet jobber ikke mot pasienter. Alle de ansatte på avdelingen blir undersøkt for smitte og pasientene som er smittet blir holdt adskilt fra de som ikke er smittet, sier Myrbakk.

MRSA-bakterien er gule stafylokokker som har utviklet resistens mot en del former for antibiotika. Myrbakk forteller at rundt 30 prosent av befolkningen er bærere av vanlige gule stafylokokker uten at de har tegn på infeksjon.

Ingen infeksjoner

– MRSA-bakterien i seg selv gir ikke oftere eller verre infeksjoner enn vanlige gule stafylokokker, men den er motstandsdyktig mot flere typer antibiotika. Dette gjør at dersom man får infeksjoner kan de være vanskeligere å behandle. Heldigvis er det ingen av barna som har fått alvorlige infeksjoner, sier Myrbakk.

Det kan være vanskelig å bli kvitt MRSA-bakterien. Myrbakk forklarer at det er mulig å gjennomføre en såkalt sanering, som er en rekke tiltak for å bli kvitt smitten.

Kan være smittet livet ut

– Man kan behandle infeksjoner, men det er ikke så lett å bli kvitt bærerskapet. Det er ikke hundre prosent sikkert at man blir kvitt det, og i verste fall kan man være bærer av det resten av livet, sier Myrbakk.

De to ansatte som er påvist smittet av bakterien får ikke jobbe mot pasienter så lenge de er smittet, og de må teste negativt på smitte før de får jobbe mot pasienter igjen.

Myrbakk understreker at avdelingen nyfødt intensiv har et svært høyt fokus på smittevern.

– Det er en trangbodd avdeling med små, sårbare pasienter som krever mye personell, i tillegg er også foreldre og eventuell annen familie i avdelingen. Det gjør det utfordrende med tanke på å hindre smittespredning, sier hun.

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter