Vedtaket kommer etter at Riksantikvaren har evaluert alle kulturminner som er midlertidig fredet.

– Direktoratet for kulturminneforvaltning har etter en grundig vurdering valgt ut de kulturminnene som skal fredes permanent. Flere kulturminner som per i dag er fredet midlertidig eller varslet fredet skal likevel ikke permanent fredet, skriver Riksantikvaren i sitt vedtaksbrev.

Vernet uansett

Det betyr at vedtaket av 18. desember 2014, om midlertidig fredning av vrakrester etter slagskipet «Tirpitz» ved Håkøya, og et avgrenset område rundt, oppheves med øyeblikkelig virkning.

– Av kapasitetsmessige grunner samt det faktum at selve vrakrestene uansett er omfattet av vern som gravsted samt at skipsrestene og inventar er underlagt statlig eiendomsrett, har Riksantikvaren besluttet å oppheve vedtaket og henlegge fredningssaken.

Det har i dykkerkretser kommet sterke reaksjoner på den midlertidige fredningen fordi vrakrestene er et populært område å dykke i. Området ligger nær land på Håkøya og det er relativt grunt der vraket ligger. Dykkere har omtalt området som en «søppelhaug».

Frykt for plyndring

«Tirpitz» sank etter et massivt bombeangrep i 1944 hvor 900 mann omkom. Skipsvraket ble hogget på 1940- og 50-tallet. Det som er igjen er ifølge Riksantikvaren spredt ut over et to kvadratkilometer stort område, hvor det også befinner seg levninger etter mannskapet, samt utstyr og eiendeler.

– På bakgrunn av betydelig interesse fra ulike dykkermiljøer og fjerning av historisk materiale fra fartøyet, fatter Riksantikvaren vedtak om midlertidig fredning. Vedtaket var begrunnet ut fra behovet for å begrense tilgang til vraket for dykkere av frykt for plyndring av vrakrestene. Vedtaket skulle sikre vraket som historisk sted og som gravminne, for bevaring av vraket som kulturminne, skriver Riksantikvaren.

Riksantikvaren skriver at det i dag er Nærings- og fiskeridepartementet som er rette eier til restene etter skipsvraket, på vegne av staten.

Fornøyd

Undervannsfotograf og teknisk dykker Frank Bang hilser vedtaket fra Riksantikvaren velkommen.

– Jeg er glad for vedtaket, og jeg håper dykkerne viser respekt for lover og regler når de dykker på vrakrestene, sier undervannsfotograf og teknisk dykker Frank Bang.

Karstein Jenssen, leder i Ishavsbyen Dykkerklubb, er også godt fornøyd med vedtaket.

– Dette er en gladsak i form av at Riksantikvaren har tatt til vett, men jeg må si at jeg lurer på hvor mange kroner de har svidd av på dette de siste to årene. De fleste dykkerne jeg har snakket med har ikke skjønt poenget med å frede «Tirpitz» i utgangspunktet, siden skipet er hogd opp, i motsetning til «Blücher», sier han.

Dykkerklubben har siden 1974 dykket ved vrakrestene hver nyttårsaften, og Jenssen ser fram til at tradisjonen kan tas opp igjen.

– Tradisjonen er nå sikret videreføring, og det er vi selvsagt veldig fornøyd med, sier Jenssen.