Legen og professoren ved institutt for samfunnsmedisin har også vært sentral som nestleder i UNN-styret og leder i Helse Nord. Nå bytter han ut medisinsk utstyr og sakspapir med ryggsekk og hagle. Både Førde og bikkja er klare for rypejakta – den første hvor han ikke må tilbake på jobb etter kun kort tid i fjellet.

Koblet inn turboen

– Vi har koblet inn turboen. Neste helg er vi på plass på hytta i Dåfjord. Og siden rypa – etter sigende – skal være oppfunnet på Ringvassøya, blir det sikkert fugl i år også.

I tillegg til å være helsefrik, er Olav Helge Førde en stor friluftsentusiast. Fiske og fangst hører med. Og så snart anledningen byr seg, er han på tur med sin firbeinte venn ved sin side.

Mer selektiv

På universitetet går aldersgrensen ved fylte 70. Men tromsømannen – sogningen kaller seg det etter 45 år i byen – skal likevel forelese både i høst og utover våren. Men Førde understreker at han skal bli mer selektiv hva angår oppgaver han tar på seg.

– Jeg skal bli flinkere å si nei – i hvert fall til gjøremål jeg er i tvil om.

Helseatlas

– Her bør jeg legge til at jeg også har en prosentstilling ved analysesenteret hvor vi ser nærmere på innholdet i helsetjenestene. Her er målet likeverdige tjenester – noe som fortsatt ikke er oppnådd. Oppdraget er nasjonalt og innebærer også å lage helseatlas innenfor flere felt. Nå er det kols det dreier seg om – før de eldre og behandlingen av dem skal under lupen.

– Så det kan virke som om pensjonistgenet ennå ikke har slått inn, konstaterer 70-åringen.

Fikk være med...

Den helsemessige karrieren til unge Førde startet på en forelesningssal i Oslo i 1969. Da kom en delegasjon inn og spurte etter interessenter som ville være med å forberede oppstarten av medisinstudiet i Tromsø. Siden de jaktet på studentrepresentanter, meldte Førde sin interesse.

– To år senere kom jeg nordover som turnuskandidat. Omtrent samtidig lovet jeg kona at vi skulle returnere etter ett par år. Slik ble det aldri.

Tromsøundersøkelsen

Olav Helge Førde er i dag også kjent for å ha dratt i gang Tromsøundersøkelsen – verdens største i sitt slag.

– I begynnelse så mange ned på prosjektet og kalte det uinteressant forskning. I dag vet vi hvem som fikk rett og hva materialet har betydd. Undersøkelsen er anerkjent over hele verden og har i årenes løp resultert i et utall doktorgrader.

I løpet av sine år i Tromsø, er 70-åringen lokket med mange jobbtilbud. Men han har aldri tenkt tanken på å forlate Breivika.

– Jeg har hatt det fantastisk – både faglig og privat, erkjenner han.