Torsdag var første kvelden vekterne patruljerte mellom bokreolene på biblioteket i sentrum.

– Det skjedde ingenting, men det hadde vi heller ikke forventet, sier biblioteksjef Paul Henrik Kielland.

Han beskriver det hele som en veldig spesiell situasjon for biblioteket. Fram til årsskiftet skal vektere fra Trygg Vakt være på plass i lokalene i sentrum i den tiden som det holdes åpent for selvbetjening. Det er kvelder og helger – og da er det ikke annet personale til stede.

Narkosalg

– Vi skal evaluere ordningen til årsskiftet sammen med de ansvarlige politikerne, sier Kielland.

Det er problemer med ungdomsgjenger som er hovedgrunnen til at biblioteket har sett seg nødt til å leie inn uniformerte vektere.

– Det er selvfølgelig ikke ulovlig å oppholde seg på biblioteket, eller å «henge» her. Men det er ulovlig å drive med kriminelle aktiviteter, sier biblioteksjefen.

Det var i vår og sommer som personalet og andre besøkende la merke til at det samlet seg grupper med ungdommer som drev med salg av narko og tyvgods.

Ungdommer fra Tempohjørnet

Politiet ble koblet inn Anita Hermandsen i U18-gruppa uttalte seg til iTromsø:

– Vi ser at mange av de samme ungdommene som er på Tempohjørnet og rundt om i sentrum også henger på biblioteket. Det er ikke snakk om organisert kriminalitet, men ungdom som kjøper og selger narkotika seg imellom.

Paul Henrik Kielland understreker at problemet med ungdomsgjenger som samler seg ikke ene og alene er et biblioteksproblem, men et Tromsø-problem.

– Vi håper jo selvfølgelig at de skal kunne drive med meningsfulle aktiviteter, sier han.

Anita Hermansen sa til iTromsø at politiet nå har biblioteket som fast post når de patruljerte i sentrum:

– At biblioteket skal bli brukt som en slik type arena er ikke ønskelig. Men samtidig er det åpent for alle og jeg tenker at politiet skal være innom og gjøre det vi kan for å forhindre kriminell virksomhet.

Trygghet

Paul Henrik Kielland sier at en annen grunn til at vekterne er til stede er hensynet til andre besøkende.

– De som kommer hit skal kunne føle seg trygge, sier han.