Ser du forskjellen på giftig og spiselig sopp?

Soppsesongen er godt i gang i Tromsø, men plukker du feil kan det være livsfarlig.
nyheter

Søndag ettermiddag arrangerte Tromsø Museum «Soppens dag». Det var lagt opp til en rekke aktiviteter, og inne i selve museet var en rekke sopptyper plukket i Tromsø utstilt for å se og lukte på.

Soppkontrollør i Tromsø Soppforening, Truls Tunby Kristiansen, guidet nysgjerrige sopplukkere gjennom både spiselige og giftige varianter.

LES OGSÅ: En av disse er farlig, den andre er middagsmat

Sjekk sjampinjongen nøye

De vanligste matsoppene man finner i Tromsø, er kantarell og steinsopp, ifølge soppkontrolløren. Sjampinjong forekommer også, men denne bør man sjekke ekstra nøye før den legges i kurven.

– Sjampinjong kan forveksles med hvit fluesopp, som er svært giftig. Spiser du et måltid av sistnevnte uten å ha helsevesen nært tilgjengelig, dør du, sier Kristiansen.

– Man ser forskjell blant annet på skivene under hatten, som blir mørkere på sjampinjongen enn fluesoppen. Blodsjampinjong, som man finner i granskog, får helt svarte skiver. Alle fluesopper kommer ut av en slire, et slags egg, i motsetning til sjampinjonger.

Giftsopp fra Charlottenlund

Blodsjampinjongen som ligger til utstilling er plukket like utenfor museet, og Kristiansen går så videre til en giftsopp plukket ikke altfor langt unna.

– Denne flatklokkehatten er plukket på Charlottenlund, der det vokser mange av dem. Flatklokkehatten inneholder den samme giften som hvit og grønn fluesopp.

Vi lærer også at det finnes langt flere matsopper i Tromsø-marka, enn de man som regel finner på butikken.

– Granmatrisken er en veldig god matsopp som er lett gjenkjennelig på gulrotfargede melkesaften den gir fra seg, sier soppkontrolløren. Denne kan man finne veldig mye av i store granfelt.

Antabus-effekt

Kristiansen trekker også fram blekksoppen som en god matsopp.

– Denne finner man ofte i hagene til folk, da den vokser i feit jord. Den har en slektning, den grå blekksoppen, som det er verdt å nevne at ikke bør kombineres med alkohol, da den har en antabus-effekt.