Bonde lei av uansvarlige hundeeiere etter å ha funnet nok et dødt lam

Sauebønder fortviler over tap av husdyr, og retter pekefingeren mot uvettig hundehold.

FORTVILER Sauebonde Anne-Tove Moe Carstens mener at en hund er skyld i tapet av et av hennes lam, etter at hun fant porten på sitt utmarksgjerde brutt opp lørdag.  

nyheter

Anne-Tove Moe Carstens har vært sauebonde i godt over tredve år, og ser en forverret tendens blant hundeeiere som ferdes på hennes eiendom i Tønsvika.

Søndag døde en av Carstens og ektemannens lam, og bøndene mener at en hund har forårsaket dødsfallet.

LES BAKGRUNN: Sauebonde: – Hundeholdet har tatt helt av

Porten brutt opp

DØDT: Dette lammet ble funnet dødt, med skum og blod fra munnen, av Anne-Tove Moe Carstens søndag. Foto: Privat 

– Sauen hadde skum og rundt munnen og blod i endetarmen, så det er innlysende at lungene har sprengtes. De fleste hundeeiere virker til å tro at en hunds lek med sauer er ufarlig, men en sau som kommer stappmett ned fra fjellet vil løpe seg i hjel, og sprenge lungene, på bare tre minutter, sier Anne-Tove Moe Carstens.

Sauebøndene har satt opp et stort utmarksgjerde for å sikre sauenes trygghet. Lørdag la de merke til at porten var brutt opp.

– Sauene var urolige, og en sau oppførte seg spesielt rart. Søndag var denne sauen død, og det tar ofte et døgn fra lungene sprenges til dyret dør.

Carstens mener at dødsfallet er forårsaket på inngjerdet innmark, i skogen som ligger cirka 150 meter fra fjøset.

LES OGSÅ: - Det er rovdyr det er snakk om

– Har ikke kontroll på hundene

Hunder som tar livet av sau er ikke noe nytt for ekteparet, men Carstens mener problemet stadig øker, da byen stadig vokser seg nærmere deres utmark.

– De siste ti årene har det forverret seg, og vi får også meldinger fra hyttefolket i området om mye ansvarsløst og uvettig hundehold.

Hun forteller at deres eiendom er et yndet mål for sopp- og bærplukkere.

– De benytter seg av vår eiendom, og ettersom båndtvangen ble opphevet 20. august lar mange hundene løpe fritt. Når vi konfronterer hundeeierne, blir vi målt opp og ned, og får som regel beskjed om at de «har kontroll». Men de har jo ikke kontroll når hunden er ute av syne.

– Et samfunnsansvar

Sauebøndene fortviler også over økte kostnader ved bruk av Veterinærinstituttet, for obduksjon av sauene.

– Tap av husdyr er jo et samfunnsansvar. Som bønder taper vi to tusen kroner på et dødt lam, og da er det vanskelig å ta seg råd til en obduksjon som koster seksten hundre pluss moms, i tillegg. Jeg og mannen min har begge passert sytti, og vil nok ikke holde på så mye lenger, men disse kostnadene vil jo fortsatt være et problem for yngre bønder, mener Carstens.