- Seilbåten er funnet, og mannen er i god behold. Det er alt jeg kan si nå, opplyser Sten-Rune Nikolaisen ved Hovedredningssentralen Nord-Norge klokken 12.00 tirsdag.

Det var lørdag at seilbåten «Argo» ble meldt savnet etter at den ikke dukket opp som planlagt på Svalbard.

Les også: Ingen spor i søket etter seilbåt.

Tette dieselfiltre

Seilbåten forlot Tromsø fredag 25. august, og det var forventet at den skulle være fremme 30. eller 31. august.

- Båten ble tirsdag funnet utenfor Sørøya, tolv nautiske mil fra Sørvær, opplyser Nikolaisen nærmere 12.30.

- Båtfører var i fin form og hadde motortrøbbel. Vi sender redningsskøyta «Gjert Wilhelmsen» for å hjelpe han. Det er veldig bra at det endte som det gjorde. Nå varsler vi alle ressurser vi hadde ute, sier Nikolaisen.

Det var klokken 11.35 at skipper Trond Bjørnar Johnsen om bord på juksabåten  «Nyland» oppdaget den den savnede seilbåten utenfør Sørøya.

- Jeg var på tur ut på utsiden av Sørøya for å fiske da jeg oppdaget båten som lå og drev der, forteller Johnsen til iTromsø.

Ifølge skipperen virket mannen om bord å være i veldig god form.

- Han hadde tette dieselfiltre og holdt på med å skifte de da jeg kom, opplyser han.

Les også: Seilbåt sporløst forsvunnet - søker ved Ringvassøya.

Store søk

Siden lørdag har det vært søkt etter båten, både med fly og redningsskøyter. I tillegg ble alle sjøfarende bedt om å holde utkikk.

Båten skal ha hatt norsk båtfører fra Nordland. Mannen skal ikke ha fått med seg at han var savnet eller leteaksjonen som var satt i gang. Ifølge Johnsen hadde mannen ingen fungerende kommunikasjonsmidler om bord.

- Han visste ingenting, men virket litt bekymret på vegne av kjente og kjære hjemme, forteller skipperen.

Johnsen vil nå slepe båten til Kamøya, hvor redningsskøyta «Gjert Wilhelmsen» tar over og sleper båten videre til Hammerfest. Det vil ta mellom seks og åtte timer før båten er på plass der.

- Vi går ut fra Hammerfest nå og vil bruke rundt to timer ut til «Argo» og vil ikke være tilbake i Hammerfest før i kveld, opplyser kaptein på redningsskøyta «Gjert Wilhelmsen», Magne Viktem, til iTromsø like før klokken 13.00.

Hovedredningssentralen melder at det er for tidlig å si noe om hvorfor båten kom ut av kurs og hvorfor man ikke har klart å komme i kontakt med båten mens leteaksjonen pågikk.

Les mer: Bruker forsvarsfly i søket etter seilbåt

Videre ønsker Hovedredningssentralen å takke alle som har bidratt i leteaksjonen.