Mack selger Solo-aksjene - Ringnes får full kontroll

Siden 1934 har Mack tappet Solo – som en av flere bryggeri i landet. Nå er aksjeposten solgt til den argeste konkurrenten

vemodig: Mack-direktør Harald Bredrup synes det er litt vemodig at et over 70 år gammelt forretningseventyr snart er over. Foto: Ronald Johansen 

nyheter

Administrerende direktør Harald Bredrup bekrefter at avtalen med Ringnes er i boks. Fra årsskiftet vil ikke lenger verdens nordligste bryggeri produsere Solo. Ifølge Mack-sjefen var det nødvendig å gjennomføre transaksjonen.

LES OGSÅ: Hvorfor har Tromsø Norges dyreste øl?

Milliongevinst

Bredrup kan ikke si noe om beløpet han får for aksjene – det som følge av avtalen som er inngått. Men etter det iTromsø kjenner til, er det snakk om millioner.

– Det jeg kan si, er at det er vemodig når dette skjer. Tross alt har Mack produsert Solo i over 70 år. De siste årene har vi tappet rundt en million liter årlig. Det er inntekter vi fra nyttår går glipp av, sier Bredrup.

LES OGSÅ: Nekter bruken av ordet arctic

Hvert sitt område

Da mineralvannseventyret startet på 30-tallet, fikk Mack rettigheter til å selge Solo i nord. Lignende avtaler fikk Hansa på Vestlandet og Dahls i Trøndelag.

– Men etter hvert som Ringnes har overtatt det ene lokale bryggeriet etter det andre, har giganten fått kontroll på en stor del av Solo-aksjene. Etter salget av våre rundt 6 prosent, har Ringnes 93 prosent eierandel. Resten har Sylte Mineralvannsfabrikk i Molde som var en av de tre siste eierne.

LES OGSÅ: Slik tok de selskapet fra bakrus til julbelbrus (for abonnenter)

Helt nødvendig

Harald Bredrup sier at det var nødvendig – både for bryggeriet og kundene – at aksjene ble avhendet:

– Spesielt for dagligvarebransjen, som ønsker færrest mulig leverandører og størst mulig leveranser, var dagens løsning lite effektiv. Det innebar blant annet at alle tre Solo-eierne kunne levere til en og samme kjede.

Tøffe konkurrenter

– Dessuten er det unaturlig at Ringnes og Mack – som i utgangspunktet er to konkurrenter – skal samarbeide om ett produkt. Det skapte uholdbare forhold for alle parter. Da er det bedre at majoritetseieren får full kontroll, sier Harald Bredrup.