Bakgrunnen er enkel. Kommunen kjøpte anlegget i Kroken fra konkursboet etter Tromsø Alpinsenter i fjor.

Etter det har de totalt brukt 5,4 millioner kroner på anlegget – kjøpesum, tråkkemaskin, oppgraderinger av datasystemer og andre mindre tiltak, det vil si vel halvparten av det som ble budsjettert den gang, ti millioner kroner.

Kommunen tegnet drifts- og leieavtale med Tromsø Alpinpark – som eies av alpinmiljøet i byen.

Suksess

Første sesong med kommunen som eiere ble avsluttet i vår – og resultatene var formidable. Alpinparken fikk en omsetning på nesten 6,3 millioner kroner, og et driftsmessig overskudd på vel 1,9 millioner kroner.

SUKSESS: Etter at alpinanlegget i Kroken nyåpnet i januar, har det vært en formidabel suksess.

Sesongen 2015/16 var imidlertid eksepsjonelt god, med mye snø og stabilt vær. Slik er det bokstavelig talt ikke alle år, og nå har kommunen og alpinparken gått gjennom hvilke investeringer som må gjøres for å sikre stabil og god snøproduksjon i bakken.

De har landet på at det må gjøres en utvidelse av investeringsbudsjettet – fra ti til 20 millioner kroner.

Skal sikre god tilgang på snø

– Det er for å sikre at vi får et snøproduksjonsanlegg som er moderne og sikkert, sier Bjarte Kristoffersen, avdelingsdirektør for næring, kultur og idrett i Tromsø kommune.

I et revidert investeringsbudsjett anslår kommunen kostnadene til cirka 14,6 millioner kroner. Da skal det blant annet dras vannledninger, installeres snøkanoner, graving, planering og grøfting i selve bakken – samt innkjøp av nødvendige styringssystemer.

At det ikke ble satt av penger i det opprinnelige investeringsbudsjettet, har en naturlig forklaring, mener han.

Da hadde man ikke oversikt over hvilke tiltak som ville være nødvendige – en oversikt man har klart å skaffe seg i løpet av våren og sommeren.

Stiller strenge krav

Kommunen går imidlertid ikke inn med penger uten å stille krav til leietakerne i Kroken.

– Vi gjør dette med en svært viktig forutsetning. Tromsø Alpinpark må vise at de kan betjene kostnadene for en ytterligere investering, sier Kristoffersen.

KRAV: Avdelingsdirektør Bjarte Kristoffersen sier at pengene satses i Kroken kun dersom økonomien til Tromsø Alpinpark er god nok.

De planlagte investeringene i snøproduksjonsanlegg vil ikke gjennomføres for sesongen 2017/18 – og disse vil ikke bli gjort i det hele tatt dersom ikke Tromsø Alpinpark leverer varene.

Det har sin forklaring i at kommunen bruker finanskostnadene man har – med fradrag av tippemidler m.m. – som mal for hva Tromsø Alpinpark må betale i leie.

Må ha inntekter nok

– De må vise at de kan hente inn nok inntekter for å betjene kommunens utgifter. De må få et driftsresultat på 2,5 millioner kroner neste sesong, sier Kristoffersen.

Leien til kommunen er beregnet til cirka 1,5 millioner kroner – i tillegg trenger alpinparken cirka én million kroner til drift, investeringer og uforutsette utgifter.