Flere katter «feriedumpet»

– Jeg har veldig mange stygge ord for dem som dumper katter, men det er ikke noe jeg sier offentlig

Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø har denne sommeren fått inn flere katter som er blitt offer for «feriedumping». Det er opprører lederen, Susanne Langvad.
nyheter

– Jeg har veldig mange stygge ord for dem som dumper katter, men det er ikke noe jeg sier offentlig, sier Langvad.

– Ærlig talt, har du tatt inn et dyr, så har du tatt på deg et ansvar. Du kan ikke bare forlate dem fordi du skal på ferie, legger hun til.

LES OGSÅ: «Aristokatter» reiste med privatfly fra Bodø

Verste tilfelle

Det har vært en svært hektisk sommer for Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø. I løpet av juni, juli og august har de tatt inn hele 140 katter. Av dem er cirka 60 omplassert. Flere av kattene de har tatt inn har vært offer for såkalt «feriedumping».

– Det verste tilfellet var nok da vi fikk inn en 11 år gammel katt på dyreklinikken til avlivning. Familien hadde hatt katten i 11 år, men nå skulle de på ferie og katten måtte bøte med livet, sier hun.

– Hadde dyret vært sykt, så hadde jeg forstått det.

LES OGSÅ: «Alle dyr fortjener gode hjem»

Forlot katten på parkeringsplass

Og dette er dessverre ikke et unikt tilfelle.

– Vi hadde også et tilfelle hvor en utenlandsk bobil forlot en kattunge på en parkeringsplass i Lofoten. Den kjørte bare videre mens kattungen begynte å springe etter. Heldigvis var det noen som fanget den opp, forteller hun.

– «Take it or leave it»

I sommer fikk de også inn tre voksne og 12 kattunger, hvor en av dem hadde en kraftig forstoppelse.

– Dyreklinikken jobbet veldig hardt med den, og de fikk tømt tarmen. Men han hadde vært forstoppet så lenge at tarmmuskulaturen var ødelagt. Det endte med at den måtte avlives.

– Disse kattene fikk vi dumpet på døra, fordi familien skulle på ferie. Det var litt sånn «take it or leave it».

LES OGSÅ: Gjør alt de kan for å finne et hjem til Spinke (11)

Utgifter

En hektisk sommer, hvor Dyrebeskyttelsen har fått inn mange nye dyr, fører også til utgifter. Kun i juli måned hadde de 130.000 kroner i veterinærutgifter.

– Dette er stort sett til katter. Det har vært operasjoner, forstoppelse og kastrering. Det koster litt, sier hun.

– I gjennomsnitt har vi litt over 100.000 kroner i veterinærutgifter i måneden. I fjor hadde vi litt over en million totalt i veterinærutgifter.

– Jeg tror vi har tatt inn flere katter enn i fjor sommer. Lederen av kattegruppa er utslitt. Ferien hennes har ikke akkurat vært mye ferie. Heldigvis har vi mange fantastiske fosterhjem.

Se bildeserie (øverst i artikkelen) av kattene som Dyrebeskyttelsen har inne nå.