Totalt ble det i juni, juli og august utstedt 1.140 forelegg og 152 gebyrer på veiene i Troms. Fjor var tallene på 1.180 (forelegg) og 178 (gebyrer). I sommermånedene har de avslørt 20 sjåfører som har kjørt i ruspåvirket tilstand, i fjor var dette tallet på 17. Totalt har 85 sjåfører fått førerkortet beslaglagt i sommerferien.

– «Skulle bare ...»

Dette er tall UP-sjef, Geir Marthinsen, er relativt godt fornøyd med.

– Oppsummert har sommeren gått bra. De langt fleste forholder seg til fartsgrensen, lover og bestemmelser. Det gjenspeiler også det bilde vi har når vi er ute, men det er noen som har det litt for travelt og forteller «de skulle bare ...», sier Marthinsen.

Han forklarer at de har i samtlige fartssoner, som for eksempel i 50-sone, 60-sone og 80-sone, tatt personer i dobbel hastighet i sommer.

– Vi skulle gjerne sluppet å se at folk tar de sjansene. De er en fare for meg og deg, sier han.

– En ulykke er en ulykke for mye. Mange tar dårlige valg, og om man kjører i 130 km/t i ei 80-sone, så er man bevisst på det, sier han.

– Mange tar dårlige valg

Videre trekker han fram mangel på verneutstyr, som bruk av bilbelte, som noe av det UP ofte møter på.

– Bilbelte er en sikkerhet jeg syns alle skal sørge for at de bruker. Vi ønsker å forebygge ulykker, men vi kan ikke gjøre det alene. De som sitter med nøkkelen, er dem som sitter bak rattet.

Også ruskjøring er noe Marthinsen trekker fram som ei utfordring.

– Sommermånedene skiller seg ikke særlig ut på dette punktet, selv om man kanskje skulle tro det. Det er ei utfordring hele året. Det er altfor mange som er ruset bak rattet. Dette jobber vi bevisst med, og vi har i år avslørt flere enn i fjor, sier Marthinsen.

LES OGSÅ: Drastisk økning i avslørte ruskjørere