PÅ DAGSORDEN: Daglig leder Michele Renee Widerøe i Nordnorsk design- og arkitektursenter inviterer til møte om havneterminalen som nå er under bygging på Prostneset.

– Havneterminalen er et viktig prosjekt for Tromsø, som det har tatt mange år å realisere. Det begynte med store ambisjoner, men så har det blitt kuttet ned, sier daglig leder Michele Renee Widerøe i Noda.

Måtte løse innsigelser

Noda ønsker å være en formidlingsarena for design og arkitektur. Til onsdagens møte, som finner sted i kafeen på HT, kommer arkitekt Gary Bates i Space Group som vant arkitektkonkurransen om byens nye havneterminal. Han skal innlede med et foredrag om havneterminalen. Arkitektkonkurransen ble avgjort allerede i 2003, først i vår startet byggearbeidene og etter planen skal havneterminalen åpne våren 2018.

Før byggingen kunne starte måtte Tromsø kommune og Riksantikvaren bli enige om utbyggingen etter at sistnevnte hadde kommet med innsigelser til den planlagte utbyggingen i havneområdet. Riksantikvaren var opptatt av siktlinjer fra domkirkeparken, og ville at byggene til havneterminalen måtte nedskaleres og flyttes på for at utsikten til sundet ikke ble innebygd.

Krevende prosess

Nodas utgangspunkt for møter er at «å skape god arkitektur krever dialog mellom mange ulike parter». Både arkitekter, administrasjon, politikere og utbyggere skal onsdag dele sine erfaringer om hvordan de snakker sammen.

– Vi vil skape en møteplass mellom arkitekter. beslutningstakere og utbyggere. Vi vil få høre fra arkitektens side om hele den krevende prosessen som har vært, med forsinkelser og utfordringer som har dukket opp underveis. Arkitekt Beathe Nemeth som en periode var prosjektleder for havneterminalen da hun jobbet i WSP, skal være møteleder, sier Widerøe.

Midt i sentrum

Hun tror onsdagens møte, som er åpent for alle, også vil ha interesse for folk som er opptatt av sentrumsutvikling.

– Havneterminalen blir liggende midt i sentrum og vil påvirke sentrum. Vi har også invitert studentene på landskapsarkitekturstudiet ved UiT, som spesialiserer seg på det arktiske. Jeg tror dette kan bli en spennende arena for dem, sier Michele Renee Widerøe.

Møtet om havneterminalen er det tredje temamøtet til Noda i år. Hva som blir tema på årets siste møte i november, er ennå ikke avklart.