Denne gjengen legger i helgen ut på heisatur for seniorer

En tredagers roadtrip til Kautokeino og tilbake ble innledet fredag ettermiddag i Tromsø.

MUSIKALSK: Alfon Hanssen er en av de cirka 40 reisende som drar nordover med Serviceruta – og skal underholde med trekkspillmusikk. Einar Berg er mannen med solbriller og grønt slips – Aslaug Falk står til venstre for ham.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

VEKTA: Et 40-tall spreke pensjonister var det som satte av gårde mot nord og øst, og på turen planlegges det en rekke aktiviteter, forteller «reiseleder» Einar Berg.

– Vi skal innom Nordreisa, Alta, Enontekio i Finland og Kautokeino. Det blir mange stopp langs veien og vi håper at det blir mange positive opplevelser, sier han til iTromsø.

Gjengen som har dratt av gårde er de som til vanlig bruker den såkalte Serviceruta – der Berg til vanlig er sjåfør.

Serviceruta

– De fleste som bruker ruta er folk som trenger litt hjelp i hverdagen, og som ikke helt klarer seg med vanlig transport. Det kan være folk som sitter i rullestol eller er dårlig til beins, forklarer han.

Det er Nobina som kjører ruta på oppdrag fra Troms fylkeskommune.

At noen trenger hjelp i hverdagen, hindrer dem imidlertid ikke fra å reise både langt og lenge. Tidligere har Serviceruta vært på tur til Sverige og Finland, samt i Nord-Norge.

– Vi har «hjelpemannskaper» med oss som kan hjelpe til på turen. Det er helsepersonell og ekstra sjåfør, sier Berg.

Finnmarksvidda

Nå er det Finnmark og Nord-Finland som står for tur.

For at gjengen ikke skal få det kjedelig så har man en «underholdningsavdeling» på plass.

– Vi har trekkspillere med – så vi skal ha full pakke med opplevelser, mat og musikk på turen, forklarer Berg.

Aslaug Falk er en av de reiselystne tromsøseniorene.

– Jeg har gledet meg lenge til å dra oppover, jeg gleder meg spesielt til å se Nordlys-katedralen i Alta. Den har jeg googlet og vil gjerne se den i virkeligheten, sier hun.

Hun har vært på nettet og sett bilder fra den vakre innredningen i kirka som sto ferdig for to år siden.

LANGVEISFARENDE: Når denne gjengen kommer tilbake til Tromsø søndag kveld, har de over nitti mil på baken.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Må rekke polet ...

– Jeg skal ta bilder derfra med min mobiltelefon. Da blir de lastet ned til mitt nettbrett slik at jeg kan se store bilder når jeg kommer hjem, forklarer Falk.

Planen er at bussen skal returnere til Tromsø sent søndag kveld. Da skal de reisende ha rukket å farte godt over 900 kilometer.

– Vi skal blant annet til Hetta i Enontekio – og jeg har fått klar beskjed om å være framme før klokken åtte. Da stenger nemlig Alko ..., forteller Berg lattermildt.