Kreftforeningen: For få unge kvinner tar celleprøve

For få kvinner mellom 25 og 29 år følger anbefalingen om å ta celleprøve, mener Kreftforeningen.

Generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen mener kvinner må få en innkalling til celleprøve med tid og sted for å øke oppmøtet og redde flere fra å få livmorhalskreft. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix 

nyheter

Fire av ti unge kvinner mellom 25 og 29 år følger ikke anbefalingen om å ta celleprøve fra livmorhalsen. Ifølge Kreftforeningen viser forskningsresultater at nesten dobbelt så mange møter opp dersom de får tilbud om tid og sted.

– En innkalling med tid og sted, på samme måte som mammografi, må innføres så fort som mulig for å øke oppmøtet og redde flere fra å få livmorhalskreft. Vi har ingen tid å miste, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

I dag får alle kvinner fra 25 år brev fra Kreftregisteret hvert tredje år, med beskjed om å kontakte lege for å ta celleprøve.

En undersøkelse utført av Kreftforeningen, viser at kvinner ikke tar celleprøve fordi de glemmer det, og fordi de synes det er ubehagelig. Samtidig svarer to av tre kvinner at de hadde sjekket seg dersom de hadde fått en fast time.

Nå mener Kreftforeningen at helseministeren må ta grep. (©NTB)