Populært gjenbrukstilbud

Flere hundre tromsøværinger har i år lånt gratis tur- og fritidsutstyr fra utstyrsbasen Turbo på rådhuset. Nå ønsker de seg masse vinterutstyr.

utstyrsbehov: Steinar Dahl (til venstre) og Svein Gunnar Kanestrøm står førstkommende lørdag klare til å ta imot brukt tur- og friluftsutstyr som skal lånes gratis ut til dem med utstyrsbehov. Foto: Kjetil Vik 

nyheter

I stedet for at pent brukt tur- og fritidsutstyr havner på fyllinga, tar utstyrsbasen gjerne imot det, til glede for nye brukere. Det som ikke er i orden blir reparert og satt i stand før det lånes ut. Førstkommende lørdag står Turbos folk klare for å ta imot utstyr som ikke lenger er i bruk.

LES OGSÅ: Kulturskolen har 600 barn på venteliste

Gjenbruk

– Jeg har en mistanke om at det befinner seg mye i garasjer og boder. Bortsett fra tekstiler tar vi imot alt, men spesielt ski, sko og staver, som det er voldsom etterspørsel etter, så der trenger vi å øke volumet kraftig. Vi tar også imot pent brukte sykler, sier daglig leder Steinar Dahl i Turbo.

De holder til i gangen mellom biblioteket og kinoen, hvor de både har et lite laget og verksted. Dahl håper mange tromsøværinger finner veien til det store lageret de har ved siden av Coop-butikken på Utsikten lørdag. Framtiden i våre hender er også med på innsamlingsaksjonen.

– Vi engasjerer oss fordi dette handler om gjenbruk i praksis, og vi er glade for at kommunen og Røde Kors har satt i gang med dette, sier Svein Gunnar Karlstrøm, leder ved Framtiden i våre henders Tromsø-kontor.

Lånebehov

I tillegg til å være et miljøtiltak, mener Dahl det ligger en helseaspekt i det å låne ut aktivitetsutstyr gratis.

– Det kastes ofte mye godt utstyr, både møbler og husgeråd, og tur- og friluftsliv. Vi ønsker at utstyret kan gjenbrukes. Det ligger også en stor helsegevinst i at flest mulig får muligheten til å delta i normalaktiviteter som andre er med på, sier Steinar Dahl.

LES OGSÅ: Tromsø-fisker fikk en gigant-uer på kroken

I løpet av månedene februar, mars og april hadde han 1.100 utlån av utstyr, i mai 90 og juni 175.

– Lånet tok seg opp igjen i august i forbindelse med at ferien er over og skolene startet igjen. Vi låner ut til folk som ikke har ressurser til å skaffe seg utstyr og dermed ikke mulighet å til å være på arenaer andre er. Skolene låner også av oss for å tilby elever som mangler utstyr kan delta på aktivitetene.

Rikholdig utvalg

Aldersgrensa for å låne er 18 år, og vanlig lånetid er ei uke.

– Vi er fleksible med lånetidene til barn og unge, målet er å bidra til at flest mulig kan delta i aktiviteter, sier Dahl.

Tilbudet drives av kommunen i samarbeid med Tromsø Røde Kors, med økonomisk støtte fra Nav, Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, kommunen og Ishavsbyen friluftsråd.

LES OGSÅ: Flere unge omfavner naturen

Utstyrsbasen har gratis utlån av tur- og friluftsutstyr til både barn, ungdom og familier. Om vinteren låner de ut langrennsski, staver, skisko, truger, akebrett, skøyter, lavvo, telt, soveposer, liggeunderlag, barnepulk og utstyrspulk. På våren hentes utstyr for sommeraktiviteter fram, som sykler, sykkelvogner, fiskeutstyr, utstyr for tennis og badminton, stormkjøkken og redningsvester.