Tyske elever fikk mobilsjokk på Tromsø-skole

Denne uken har Kongsbakken videregående skole besøk av 13 utvekslingselever fra Tyskland. De er ikke mye imponert over disiplinen.

KönigSBAKKEN: Laura Thiel (17), Aileen Bunk (18) og Lena Bayer (18) skal være i en uke i Tromsø. Her er de sammen med resten av utvekslingselevene og noen Kongsbakken-elever i bakgrunnen. 

LÆRERE: Thomas Müller og Klaus Nürnberger er lærere for de tyske elevene. 

nyheter

– Vi bor hjemme hos norske elever som går på Kongsbakken, og hos deres familier. De har tatt godt vare på oss og vist oss byen. Vi har blant gått på tur opp til Fløya. Det var ganske slitsomt, og det gikk sakte, men det var vakker utsikt da vi kom opp, forteller Lena Bayer (18).

Mandag spiste hun lunsj sammen med klassekameratene Aileen Bunk (18) og Laura Thiel (17) som kommer fra byen Lauingen utenfor München hvor de går på Albertus-Gymnasium.

LES OGSÅ: Slik gjør UiT det i stor internasjonal kåring

Annerledes

Elevene forteller at skolen er ganske annerledes enn hjemme.

– Den største forskjellen på Norge og Tyskland merker vi på skolen. Her ligger det mobiltelefoner på pultene, og elevene bruker datamaskiner i timen. I Tyskland er det mye strengere, og man følger nok bedre med på lærerne hvis man ikke har så mange distraksjoner. Så jeg tenker i hvert fall at det er best om det er litt strengere, sier Thiel.

LES OGSÅ: Skole vil ha slutt på villmannskjøringen

Festing

– Da jeg gikk på Kongsbakken og vi hadde utvekslingselever på besøk, dro vi på fester. Men det er det vel slutt på nå?

– Ehh, nei, vi har vært på to fester med Kongsbakken-elevene allerede. Men også det er annerledes. I Tyskland har vi alltid en klar plan når vi skal på fest, men her var vi ute til klokken halv fire på natten, og så oppdaget vi at sistebussen var gått, så det var ganske kaotisk. Alt gikk heldigvis fint til slutt, og det var en morsom opplevelse, forteller elevene.

Bli kjent med Europa

Klaus Nürnberger er læreren til de tyske elevene. Han mener utvekslingen er lærerik for elevene på mange måter.

– Det viktigste med utvekslingsprogrammet er ikke det som skjer på skolen, men det sosiale. De får nye venner og får være med familier i Tromsø. Men viktigst er at de får lære hva Europa virkelig er, forteller Nürnberg.

LES OGSÅ: Professor vil utestenge studenter for mobilbruk

Neste semester skal en gruppe norske elever fra Kongsbakken på et lignende besøk til Tyskland.