Bjelvin og Stenersen har fått 60.000 kroner i støtte fra UDI for å gjennomføre en to ukers lang musikk-, dans- og teaterworkshop ved Gibostad statlige mottak for enslige mindreårige flyktninger.

– I februar lyste UDI ut midler som skulle gå øremerket til barn og unge i norske asylmottak, og da vi så det, tenkte vi med en gang at dette var noe vi kunne gjennomføre. Vi ringte litt rundt, og på Gibostad viste det seg at fotballtrening var den eneste organiserte fritidsaktiviteten de unge hadde, forteller Bjelvin.

LES OGSÅ: Hassan (20) kom til Norge for ti måneder siden - nå lærer han andre å snakke norsk (for abonnenter)

I tillegg til å være musikalartist med fordypning i teater, har hun også vært aktiv i Operasjons Dagsverk og Palestinakomiteen.

– Jeg har selv besøkt kultursenteret i flyktningleiren Ramallah i Palestina og sett hvor mye det har å si å kunne uttrykke seg gjennom musikk og dans dersom man har opplevd noe vondt eller har en traumatisert bakgrunn. Det er en terapi i det, sier hun.

Samler inn instrumenter

Lørdag reiser de to til Senja for å sette i gang med workshoppen, men en ting mangler de ennå før de er klare for avreise.

– Vi er på jakt etter gamle instrumenter! Instrumenter er så innmari dyrt at vi ikke har mulighet til å kjøpe inn nytt. Dersom noen har en gammel gitar, en tamburin eller til og med et rytmeegg å avse, så hadde det vært fantastisk, forteller Bjelvin. Lørdag vil de to artistene derfor sette opp en stand utenfor Kulturhuset mellom klokken 12.00 og 14.00, bare timer før de setter kursen mot asylmottaket. Der vil man kunne levere inn brukte instrumenter.

– Får vi en gitar og noen rytmeinstrumenter, er vi fornøyde. Vi har begrenset med plass på reisen, så vi kan dessverre ikke ta imot større instrumenter, som kontrabasser, forklarer Bjelvin.

– Urettferdig

Bjelvin håper workshopprosjektet, som har fått navnet Music & Moves, vil sette i gang en prosess ved mottaket.

– Vi skal bruke to uker der, men håper å legge igjen noe. Det er veldig vanlig at unge kommer hjem fra skolen og setter seg og spiller litt gitar eller lignende, og jeg synes det er urettferdig at de unge asylsøkerne ikke har det tilbudet per dags dato. Instrumentene vi eventuelt får inn vil vi gi til mottaket slik at de som bor der kan benytte seg av dem, forteller hun.

Ivars musikk har allerede bidratt til prosjektet ved å sponse de to artistene med rytmeegg.

Jobber med tilbudet

Leder ved Gibostad statlige mottak for mindreårige flyktninger, Heidi Hilmarsdotter Hansen, bekrefter at mottaket per dags dato ikke har noe musikk- eller dramatilbud for sine 38 beboere.

– Men vi jobber med å få det på plass. I tillegg til Music & Moves, har vi satt i gang et samarbeidsprosjekt med kommunen, sier hun.

Ifølge Hansen er Stenersen og Bjelvins bidrag svært viktig for mottaket.

– Det handler om å få uttrykt seg. For dem som ikke er aktiv på fotballbanen, er det essensielt at vi får på plass andre tilbud, sier hun.

Når Hansen hører at Bjelvin og Stenersen samler inn instrumenter til mottaket, uttrykker hun stor begeistring.

– Det er kjempemessig!