Ved hjelp av statlig støtte reiser både UDI og KUN (som jobber for likestilling, inkludering og ikke-diskriminering) rundt om i Norge for å bevisstgjøre kriseinstanser om vold i nære relasjoner og utlendingsrett. De har særlig fokus på mishandlingsbestemmelsen som tilsier at ekteskapsmigranter som er utsatt for vold kan ha rett til selvstendig opphold.

– De er altfor dårlig opplyst og har for lite informasjon om hva vold er. Mange tenker at vold er fysiske slag, og mange tenker at det skal ekstreme mengder til for at noe skal tolkes som vold. Det er ikke sant, spesielt ikke når det gjelder barn, sier advokat Gunhild Vehusheia, som er med på turneen til UDI og KUN.

Veldig velkommen

Hanne Stenvaag, som er daglig leder for Krisesenter for Tromsø og omegn, mener at denne opplysningsrunden er veldig viktig.

– Det er en problemstilling som gjelder i hele landet, og spesielt i Tromsø siden vi blir et stadig mer internasjonalt samfunn. Vi har invitert ulike hjelpeinstanser i Tromsø, som særlig er i kontakt med kvinner i denne situasjonen, sier Stenvaag.

Debatten i Tromsø skapte stort engasjement og ikke minst stor interesse hos de drøyt 25 tilhørerne. Mørketall og triste familiehistorier ble brukt som eksempler for å kjenne på hvor bevissthetsnivået ligger blant instansene i Tromsø.

– Jeg tror man har et bevissthetsnivå rundt dette feltet, men her er det viktig å få mer kunnskap. Det er et komplisert felt, og det er viktig å ha god kunnskap om utlendingsloven og rettigheter, selv om man ikke er advokat, sier Stenvaag.

Må ikke bli i forholdet

I utlendingslovens paragraf 53b står det at en utlending som har oppholdstillatelse som ektefelle eller samboer etter søknad skal gis ny oppholdstillatelse på selvstendig grunnlag dersom samlivet er opphørt, og det er grunn til å anta at utlendingen eller eventuelle barn har blitt mishandlet i samlivsforholdet.

– Det er viktig at de som jobber i førstelinjen vet om dette og kan kommunisere dette til brukeren, og få dem til å ta en time hos krisesentrene for å høre hva som skal til, slik at de ikke forblir i et forhold hvor det er vold, sier Vehusheia.