Sykehusstreiken trappes opp

Sykehusstreiken trappes opp fredag og nå er også Helse Nord RHF berørt.

Lederen av Akademikerne helse Rune Frøyland. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix 

nyheter

Sykehusstreiken er trappet opp og nå er totalt 498 sykehusansatte i streik. Ifølge NRK er Sunnaas, Nordlandssykehuset og Helse Nord RHF en del av opptrappingen.

Regional administrasjon

Kenneth Lauritsen, kommunikasjonsrådgiver i Helse Nord, understreker at opptrappingen kun omfatter Helse Nord RHF, en administrasjon som ligger i Bodø.

– Den siste meldingen jeg har kontroll på er, at opptrappingen gjelder Helse Nord RHF. Det at ansatte i Helse Nord RHF er tatt ut i streik har ingen konsekvenser for pasientbehandling, sier Lauritsen til iTromsø.

Steiken harvart i nesten halvannen uke. Striden handler om hvordan legenes arbeidstid skal planlegges. Praksis har vært at legene omfattes av kollektivt, rullerende arbeidsplaner. Men i dagens avtale mellom arbeidsgiverorganisasjonen Spekter og Den norske legeforening står ikke «rullerende arbeidsplan» nevnt, skriver Dagens Medisin.

Bekymret

– Uroen i sykehusene er betydelig, og samarbeidsklimaet har fått et alvorlig skudd for baugen. Det bør bekymre flere enn meg, sier Rune Frøyland i Akademikerne helse.

Legeforeningen har ønsket å tariffeste retten til kollektive avtaler, noe Spekter har avvist. Arbeidsgiverne mener det er behov for mer fleksibilitet når legenes arbeidstid skal planlegges, blant annet gjennom individuelle turnuser.

– Mange leger tjener veldig mye på dagens ordning som Legeforeningen nå vil tariffeste som eneste mulige, sier Spekter-leder Anne-Kari Bratten til VG fredag.

– Men hovedproblemet med ordningen er at den gjør det vanskelig for sykehusene å planlegge driften, sier hun videre. (©NTB)

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter