Issmelting truer stadig isbjørnen

Ny forskning advarer mot smeltende is som stadig truer isbjørnbestanden i arktiske strøk.

Illustrasjonsfoto: NTB scanpix 

nyheter

Studien, som blir presentert av Daily Mail, skriver at isen stadig smelter tidligere på våren og kommer senere på høsten, slik den har gjort helt siden 1979.

Avhengig av is

Isbjørnen er som kjent avhengig av isen for å jakte og ikke minst for å overleve. En isbjørn kan godt oppholde seg på land, men kan ikke jakte uten hjelp fra isflak.

Studien er utarbeidet av University of Washington med midler og satelittdata fra NASA.

- Denne studien viser synkende havis for alle sub-populasjoner av isbjørn, sier medforfatter av studien Harry Stern, en forsker ved University of Polar Science Centre i Washington til avisen.

BBC skriver at isdekket i 2016 målte det nest laveste nivået siden 2007 med bare 4,14 millioner kvadratkilometer.

- Vil se ytterligere minkinger

I 2012 var isdekket i Arktisk rekordlav med 3,39 millioner kvadratkilometer.

- Det tyder på at i de neste årene, med mer typiske varmere forhold, vi vil se ytterligere minkinger, sier Ted Scambos i US National Snow and Ice Data Center til BBC.

- Juni og juli er vanligvis de viktigste månedene for smelting. I år har vi mistet smeltemomentumet i løpet av disse to månedene.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter