Italiensk tyvstart på Smakfestivalen

Verdensteatret og Helmersens Delikatesser åpnet Smakfestivalen med filmvisning og hjemmelaget kinosnacks.
nyheter

STORGATA: Tirsdag kveld var det lett å se at Smakfestivalens kick-off-arrangement var utsolgt flere dager på forhånd. Den lange køen foran matteltet til Helmersen Delikatesser endte heldigvis med noe godt for ganen.

– Det er en risoni, sier kokk Thomas Berntsen, på spørsmål on hvilken italiensk rett som serveres.

– Det er pasta på størrelse med riskorn, med blant annet kantarell fra Balsfjord, steinsopp fra Piemonte, mascarpone, parmesan og sprøstekt pancetta.

– Alternativ til industrimaten

Kjøpmann Sindre Helmersen sitter selv i Smakfestivalens styre, og forteller litt om festivalens betydning idet han auser opp en ny porsjon fra kasserollen.

– Som alle de andre festivalene, ønsker vi å gi byen et løft. Mat er kultur, og det er viktig for oss å vise fram et alternativ til den tradisjonelle industrimaten. Fokuset ligger selvfølgelig på kvalitet og håndverk – lokal mat som smaker godt.

– Nesten som en fødsel

Festivalsjef Petter Markussen er har vært involvert i Smak siden starten i 2013. Kokken er blant de sultne i køen på utsida av Verdensteatret, og kikker nysgjerrig på maten idet porsjonene får bein å gå på.

– Jeg har jo litt sommerfugler i magen nå, selv om jeg er mye roligere enn første gang vi arrangerte festivalen.

– Selv om det ikke er noen helårsjobb, starter man jo tidlig med planlegginga. De siste dagene fram mot denne uka er nesten som en fødsel, ler Markussen.

Matkomedie

Verdensteatret var selve lokalet for arrangementet, og kinoen sto for et annet kulturinnslaget – som selvfølgelig også hadde mat som tema. Daglig leder Tone Lein hadde selv valgt ut filmen – den kritikerroste komedien «The Trip to Italy».

– I fjor viste vi «Chef», og vi prøver selvsagt å finne gode filmer som har med mat å gjøre. Det finnes dessverre ikke så mange av dem, men denne er både god og morsom, ler Lein, før hun legger til.

– Å være en del av arrangementer som Smakfestivalen er selvfølgelig veldig positivt for oss.