Høyre-topp krever at politikerne må jobbe mer for pengene

I forrige periode etterlyste Ap, SV og Rødt mer makt til fagkomiteene. I august behandlet komiteene i gjennomsnitt én sak hver.

KRITISK: Erlend Svardal Bøe (Høyre) mener posisjonen ikke leverer på valgløftet om mer arbeid til komiteene.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

SVARTMALING: Jens Ingvald Olsen (Rødt) mener Bøe driver med svartmaling.  

nyheter

SENTRUM: – Jens Ingvald Olsen (Rødt) klaget i forrige periode på at ingen saker ble behandlet av komiteen. I gjennomsnitt hadde hver komité en sak hver på forrige møte. Bare en sak! Næringskomiteen hadde ingen saker. Er det fordi det ikke skjer noe med næringsrelatert i kommunen i kommunen? Det er det selvfølgelig ikke, men man velger å ikke bruke komiteene. Jeg mener det er dobbeltmoralsk av Olsen. Han er full av fine ord, men ikke handling. Med tanke på de høye honorarene politikerne har i kommunen er det også spesielt at de ikke får behandle noen saker, sier Høyres gruppeleder Erlend Svardal Bøe.

LES OGSÅ: Gir seg som generalsekretær i Unge Høyre

– Drøy påstand

I forrige uke behandlet formannskapet flere innbyggerinitiativ.

– Høyre foreslo å sende sakene videre til fagkomiteene, slik at de kunne behandles der, men Jens Ingvald Olsen mente at det var å sløse med kommunale midler. Det er drøyt å påstå at det er sløsing å gi innbyggernes forslag en demokratisk behandling. Det var tross alt Olsens valgløfte å gi komiteene mer å gjøre, og det leverer han ikke på, sier en forbannet Bøe.

Mangler åpenhet

Det forrige byrådet ble anklaget for å ha lukkede prosesser og mangle åpenhet. Nå hagler kritikken andre veien.

– Hvor åpen er egentlig den nye modellen? Administrasjonssjefen har lukkede møter med sine ledere, og det er umulig for meg som politiker å kjenne saksgangen i enkelte saker.

– Vi må spørre oss om formannskapsmodellen egentlig er noe bedre enn parlamentarismen. Jeg mener fortsatt at svaret er nei og at vi bør gå tilbake til parlamentarismen, hvor politikerne kan holdes ansvarlig. Om det ikke skjer i 2019, så bør det skje i 2023. Det er min personlige mening, men saken skal behandles internt i Høyre.

LES OGSÅ: Det holder nå, Olsen

– Naturlig med få saker

Jens Ingvald Olsen mener sommerferien er årsaken til at komiteene har behandlet så få saker.

– Vi har lagt stor vekt på at komiteene i resten av perioden skal ha en annen rolle enn tidligere. Den første tiden like etter ferien er det naturlig at administrasjonen ikke har forberedt så mange saker. Men godtgjøringsreglementet er lagt opp slik at politikerne skal ha tid til politisk arbeid, og da må jeg oppfordre komitémedlemmer og ledere til å ta opp saker selv. Bøe kan engasjere seg mer og bruke tiden til å drive med politikk. Om han ikke bruker frikjøpet på politikk, men bare lar pengene komme på konto, er det en mistillitserklæring til selv, raser Olsen.

LES OGSÅ: Holdt to møter om prosjekt til 500 mill., men skrev aldri referat

Sterkt beklagelig

Olsen mener også kritikken mot lukkede møter i administrasjonsledelsen er feilslått.

– Det vil alltid være interne administrative arbeidsmøter. Åpenhet handler om folkevalgte organer, og de åtte månedene vi satt i byråd hadde vi mer åpne møter enn Hilmarsen-byrådet. At Bøe nå har lagt seg på en linje med utelukkende svartmaling, istedenfor å delta og involvere seg i det politiske arbeidet, er sterkt beklagelig, men et valg han tydeligvis har tatt, sier en indignert Jens Ingvald Olsen.


Ufine sleivspark

Bøe fyrer seg opp når han hører svaret fra Rødt-nestoren.

– Han sier indirekte at jeg ikke bruker nok tid på politikk, men sitter og hever godtgjørelse. Det er helt banalt, all den tid vi får godtgjørelsen trædd ned over hodet av et flertall i kommunestyret. Olsen må huske på at Høyre stemte for lavere politikerhonorarer, men det var han imot.

– Mener han at man må si opp sin sivile jobb fordi de har vedtatt så høye honorarer? Det er ikke slik arbeidslivet fungerer. Ingen skal være i tvil om at jeg bruker kvelder og helger og alt som er på Tromsø-politikken. Olsen må tåle kritikk, uten å svare med sånne ufine sleivspark og personangrep. Det kan han holde seg for god for, sier Høyre-politikeren.